Probeer tijdens je eerste dag/week een duidelijk beeld te krijgen van de organisatie. Vind voor jezelf de vragen op onderstaande vragen uit: * Wie neemt de beslissingen en wie zijn daarbij betrokken? * Op wat voor momenten ontstaan die beslissingen?
Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.
Hoe lang duurt een inwerkperiode? De inwerkperiode voor een nieuwe baan begint meestal zo'n twee weken voordat de nieuwe medewerker begint en vervolgens duurt het over het algemeen zes maanden voordat iemand volledig ingewerkt is.
Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte 'pitch' in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen.
Je kan alleen je tijdelijke contract eerder opzeggen als dit in je contract opgenomen is. Staat dit er niet in? Dan kan je alleen eerder ontslag nemen als je toestemming krijgt van je huidige werkgever.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Het is heel persoonlijk waar je gestressed van raakt, en in welke mate, maar misschien moet je niet zo streng zijn voor jezelf. Lange inwerktijd is heel normaal, wij merken bij ons ook dat het wel 6 maanden en langer duurt voordat iemand echt productief kan zijn.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Nee, het is niet mogelijk om een werknemer gedurende een proefperiode werkzaamheden te laten verrichten, zonder dat daarvoor loon wordt betaald. Anders zou het kunnen zijn als sprake is van een stage.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega's. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega's vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!