De hormonale veranderingen dragen bij aan de intense, rare dromen. Vooral de toegenomen progesteron kan zorgen voor een emotionele rollercoaster, wat zich uit in je dromen. Niet alleen worden de dromen intenser, je kunt ze vaak ook beter onthouden.
Dromen dat je zwanger bent, betekent dus NIET dat je echt zwanger bent of heel graag een kindje wil. Het wil vooral zeggen dat jij of een bepaald aspect in je leven zich aan het ontwikkelen is. Ook kan het betekenen dat je een nieuw idee hebt of dat je leven een nieuwe richting inslaat.
Bepaalde dingen zoals voedsel of stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je soms over de meest rare dingen droomt. Volgens de Journal of Abnormal Psychology hebben mensen die lange tijd hebben gerookt en recentelijk zijn gestopt veel levendigere dromen dan andere mensen.
Hoe langer je zwanger bent, des te groter je buik en hoe moeilijker het kan worden om een comfortabele slaappositie te vinden. Daarnaast kunnen andere lichamelijke ongemakken, zoals tintelende benen en brandend maagzuur, er ook voor zorgen dat je een hele tijd ligt te woelen voordat je in slaap valt.
Je zit nu in de 17e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 12 cm en weegt circa 140 gram. Je kindje is ongeveer zo groot als een peer en begint al meer lichaamsvet te krijgen. Hij kan nu ook geluiden van buitenaf opvangen en hier van schrikken.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.
Na 17 weken zwangerschap is het geslacht bijna altijd goed te zien op een echo. Als je niet wil wachten tot de 20-wekenecho, kan je nu een pretecho met geslachtsbepaling plannen. Het kan natuurlijk ook dat je het geslacht (nog) niet wil weten. Twijfel je?
Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Doordat je in de zwangerschap zoveel meer emotionele en hormonale veranderingen meemaakt en veel dingen moet regelen, kan dit zich uiten in intensere, levendige en bizarre dromen.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
De baby is in je droom vaak symbool voor iets waar je je verantwoordelijk voor voelt. Ga na of iemand je in het dagelijks leven van verantwoordelijkheden probeert te verlossen.
Dromen over bevalling
Een geboorte of bevalling betekent: nieuw leven. Je zet een nieuw leven op aarde. Droom je over een bevalling, of zelfs dat je zelf aan het bevallen bent, dan wil dat niet per se zeggen dat je zwanger bent. Het kan ook symbool staan voor iets nieuws dat gebeurt of staat te gebeuren in je leven.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Effect van dutjes
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
Slaap, doe dutjes en rust uit.
Voel je vooral niet schuldig, want je bent een nieuw leven aan het maken en dat kost energie. Dus gewoon een powernapje doen tijdens je lunchpauze, om 20.00 uur naar bed (hij kijkt zonder jou ook wel voetbal) en lekker op de bank ploffen na het boodschappen doen.
Wanneer je 9 weken zwanger bent, is je baarmoeder bijna zo groot als een grapefruit. Het is normaal als je buikpijn hebt of menstruatie-achtige pijn. Vraag je arts om advies als je bloedverlies hebt. Ook wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met je verloskundige.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Kortom, er zijn op dit moment geen bewezen manieren om het geslacht van je kind te beïnvloeden. De kans op het krijgen van een meisje of een jongen is fiftyfifty.
Of je kind een jongen of een meisje wordt, hangt af van de chromosomen die het van zijn vader erft. De eicel van de moeder bevat altijd een X-chromosoom (vrouwelijk), maar de zaadcel kan een vrouwelijke (X-) of een mannelijke (Y-) chromosoom bevatten. Wanneer de eicel wordt bevrucht, komen de chromosomen samen.