Houd het potje vast en druk het buisje met de dop erop én met de dop naar beneden in een keer in de opening van de deksel. De urine loopt nu vanzelf in het buisje en stopt zodra de buis voldoende is gevuld (dit is tot de zwarte streep als de buis na het vullen rechtop gehouden wordt).
Draai de deksel van het potje en leg de deksel neer met het uitstekende deel van de deksel omhooggericht (afbeelding 1). Raak het uitstekende deel niet aan (afbeelding 2)! Laat het eerste deel van de urine in het toilet lopen. Vang daarna urine op in het urinepotje en draai de deksel goed op het potje.
Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).
Plas een beetje urine uit in het toilet. Plas hierna een deel in het potje. Plas het laatste deel weer uit in het toilet. Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Een urinekweek is een onderzoek naar een urineweginfectie. Een veel voorkomende infectie is een urineweginfectie. Als bij u mogelijk sprake is van een urineweginfectie, stuurt de arts uw urine op naar het Laboratorium Medische Microbiologie. De urine komt binnen bij de administratie van het laboratorium.
Urinepotje niet steriel 100ml 1 stuks kopen of bestellen ? € 0.8 bij online apotheek Viata.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten. Urobiline en porfyrine zorgen voor de typische gele kleur. Wanneer iemand erg veel drinkt, wordt de urine bij benadering waterkleurig.
De ochtendurine (eerste urine in de ochtend) is het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Als u erg vroeg wakker wordt, bijvoorbeeld om drie uur 's nachts, vang dan liever de urine op een later tijdstip op. Houd de tijd aan dat u normaal opstaat.
Hou in je vrije hand het urinepotje en begin te plassen. Laat de eerste fractie urine (enkele seconden) in het toilet stromen en verplaats dan het potje zodat er urine instroomt. Raak hierbij de binnenkant van het potje en het deksel niet aan. Plas hierin verder tot het 3/4 gevuld is.
De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend. De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
Niet wetenschappelijk bewezen
Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat urine echt goed voor je is. Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft.
Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.
Plaspotjes koop je online bij Blokker.
Original Urine Container 1 EA | Etos.
Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of u de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor u. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten elke keer dat u een medicijn haalt.
Zo herkent u een blaasontsteking
Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds een klein beetje plast. Sommige mensen hebben de hele tijd het gevoel dat ze moeten plassen. Uw urine (plas) kan raar ruiken of troebel zijn.
De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.
Maak eerst het onderlijf van uw kind schoon. Plak dan het plaszakje met de plakstrip op de huid van uw kind. Controleer elke 10 minuten of uw kind heeft geplast. Laat de plaszak niet langer dan 1 uur zitten.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (vrouw)?
Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.