Chocolade en pindakaas zijn veelgebruikte etenswaren om een muis te lokken. Ook een spekblokje kan een muis wel bekoren. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want een muis eet van alles en zal zich dus gemakkelijk in de val laten lokken.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen vangen met onweerstaanbaar lokmiddel
Dit lokmiddel bestaat uit voedingsmiddelen waar muizen dol op zijn met daaraan toegevoegd zaden, granen en andere lekkernijen waarvoor muizen een voorkeur hebben.
Ze eten het liefst fruit, groenten, noten en zaden en insecten. Vooral druiven, bananen, bosbessen en vijgen zijn favoriet en ook komkommer, wortels, alle koolsoorten en spruitjes. Bij voorkeur houdt de muis van zoet. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de muis niet graag kaas eet.
Muizen hebben een voorkeur voor granen, noten en peulvruchten, maar ze eten ook graag vetrijk voedsel zoals kaas, spek, vet en boter. Er zijn een aantal praktische maatregelen die u kunt nemen om muizen buiten de deur te houden. Voedsel opslag - Muizen knagen door kartonnen en plastic verpakkingen heen.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Als lokaas vinden ze pindakaas, chocoladehazelnootpasta of havermout lekker. Smeerbaar lokaas zorgt ervoor dat de muis het lokaas niet snel kan pakken voordat de val werkt. Knijp- en klapvallen doden de muis direct. Gebruik dit soort vallen liever niet buitenshuis, om te voorkomen dat andere dieren erin terecht komen.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast. Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen.
Je plaatst wat lokaas in de val (bij voorkeur pindakaas). Zodra de muis van het lokaas snoept, klapt de val dicht en is de muis op slag dood. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen levend te vangen, maar bedenk wel dat ze aan stress kunnen overlijden als ze te krap worden opgesloten.
Geef knaagdieren echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes. Ze kunnen daar erg ziek van worden, omdat er te veel vet, zout en suiker in zit. Wanneer u uw muizen wilt verwennen, zijn er genoeg gezonde lekkernijen waarmee u het menu kunt aanvullen. Gedroogd brood is goed voer voor muizen.
Werkt aluminiumfolie tegen muizen écht? Muizen knagen aan alles, maar wonderlijk genoeg bijten ze niet door aluminiumfolie. Denk echter niet dat je ook voedsel in aluminiumfolie kunt verpakken om het te beschermen tegen muizen. Voedsel bewaar je het best in goed afgesloten blikken of dozen, van hard plastic of metaal.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.