Boter is niet alleen lekker óp je brood, maar ook erin. Onmisbaar in briochebrood en natuurlijk ook handig om je bakvorm in te vetten. Door een beetje vetstof (boter of olie) in je deeg te gebruiken, blijft het brood bovendien langer vers.
Brood kan men perfect zonder vetstof maken. Vet zorgt voor de soepelheid van het deeg en de vershoudbaarheid. Brood zonder vet zal dus iets droger zijn. Als alternatief voor boter kan men Vitelma sla olie gebruiken.
Boter in brooddeeg maakt het deeg malser , waardoor de zachte, uit elkaar te trekken textuur ontstaat van baksels zoals brioche, broodjes en Pullman-broden. Standaard brooddeeg (ook wel "mager deeg" genoemd) - alleen bloem, water, zout en natuurlijke of toegevoegde gist - vertrouwt op een sterk, stijf glutennetwerk om een taai brood te produceren.
Zo zorgt boter natuurlijk voor een heerlijke geur, kleur en smaak, maar het maakt je deeg of beslag daarnaast ook kneedbaar en vormbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat de structuurbouwers in je recept (gluten, eiwitten, suiker) worden beschermd en niet uit kunnen drogen.
Het blijkt dat veel mensen de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk halen als ze geen boter op brood smeren. Een van de redenen is dat we (in het algemeen) weinig vette vis eten. Het voedingscentrum adviseert dagelijks 35 gram halvarine te gebruiken (vrouwen 30 gram).
In Nederland hebben we onvoldoende zon om op deze manier vitamine D aan te maken.Daarom is het eten en drinken van producten met vitamine D, waaronder boter erg belangrijk. Vind je boter niet lekker of eet je om andere redenen geen boter, dan is het dus moeilijk om de juiste hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen.
Je hebt vetten zoals halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen. Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert.
Het enige brood dat hier wel uitblonk was het boterbrood. Het had een lekker rijk en boterachtig aroma. Qua smaak hadden de oliebroodjes een flauwe smaak.
Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie.
Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig: bloem, gist, water en een snuifje zout.Een oven of een broodbakmachine. O ja, en een beetje geduld komt ook van pas.
Boter is niet extra, dus niet niet nodig.
Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig. Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Traditioneel worden sommige soorten brood gemaakt met zuivel , zoals croissants (boter), Brioche, etc. Er zijn twee manieren om dit zeker te weten: Lees bij het kopen van verpakt brood de ingrediëntenlijst. Als er geen melk, room, boter, wei, botersmaken of andere zuivelproducten op staan, is het misschien veilig.
Hoe meer water er in het deeg zit, hoe zachter en luchtiger het brood vaak wordt. Zorg er wel voor dat je het deeg nog goed kunt hanteren, maar het mag aan de plakkerige kant zijn. Een hydratatiepercentage van rond de 65-75% (afhankelijk van het type brood) kan goede resultaten opleveren.
Zelf broodjes bakken kan goedkoper zijn dan in de winkel gekocht brood. Dit hangt af van het soort meel, zoals volkoren meel, dat je gebruikt en hoeveel je ervan koopt, maar een zak meel voor alle doeleinden kost een stuk minder per kilo dan een brood, soms maar de helft van de prijs!
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
De zuurgraad in het zuurdesembrood brengt de fruitige noten in de olijfolie naar voren, waardoor de smaak meer uitgesproken wordt. Het brood biedt ook een geweldige textuur om in te dippen, en de olijfolie is perfect om het brood mee te bedekken, waardoor een heerlijke en bevredigende maaltijd ontstaat.
Het bakken van snelbrood op te hoge temperaturen kan een harde korst veroorzaken. De meeste snelbroden worden gebakken in een gematigde oven (350°F tot 375°F). Controleer uw recept nogmaals om te zien welke temperatuur ze aanbevelen. Oventhermostaten kunnen in de loop van de tijd variëren, waardoor aanpassingen door de bakker of kalibratie door een professional nodig zijn.
De beste tip van onze broodexpert Barney Desmazery is om extra's toe te voegen na het rijzen. ' Alle noten, zaden, klein of gehakt gedroogd fruit, olijven, verse tijm of rozemarijn kunnen worden toegevoegd zonder het deeg te veranderen. Voor de beste verdeling strooit u de ingrediënten in het deeg in de 'knocking back'-fase.
Als je een vetarme en caloriearme sandwich maakt of iets flauws en knapperigs wilt voor een smaakvolle dip, toast dan zonder olie. Als je de extra smaak en mondgevoel wilt om de smeuïgheid van je gerecht te versterken, pak dan boter.
De boter van Albert Heijn wordt unaniem tot winnaar verkozen. Je ruikt de room. De smaak is lekker vol en puur.
Wikipedia noemt de uitdrukking "Brood en Boter" een "bijgelovige zegen of charme." Koppels gebruiken het om het ongeluk af te weren dat ontstaat als er iets tussen hen in komt . Het idee is dat zodra er boter op brood wordt gedaan, de twee moeilijk of zelfs onmogelijk te scheiden zijn.