U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.
Dit doe je door een teruglevermeter te vragen bij je netbeheerder. Als de teruglevermeter bij de netbeheerder staat geregistreerd, kan de teruglevering worden gefactureerd. Dit moet je melden bij de leverancier. Bekijk hoe je de installatie registreert.
Het meterdisplay geeft op de meter de verbruikte of teruggeleverde energie weer volgens de tabel op de achterzijde van deze handleiding. Het rode controlelampje knippert als er energie wordt verbruikt of wordt teruggeleverd. Als u meer energie verbruikt of teruglevert, gaat het lampje sneller knipperen.
Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Als de zonnepanelen in werking zijn gesteld en volledig aangesloten zijn, zou de hoeveelheid stroom die opgewekt wordt weergegeven moeten worden op de display van de omvormer. Het gemak hiervan is dat u altijd realtime kan zien hoeveel stroom de panelen opwekken en wanneer er weinig of geen stroom wordt opgewekt.
Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Met de SOLARMAN Smart zonnepanelen app ziet u in een oogopslag wat de productie, de consumptie en de historie van uw zonnepanelen zijn. Dat maakt deze zonnepanelen app erg uniek! Houd de opbrengst van uw zonnepanelen eenvoudig bij met de SOLARMAN Smart app. Deze zonnepanelen app is beschikbaar op Android en iOS.
Waarom schakelt de omvormer uit? Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt.
Zodra de spanning stijgt tot boven 253 volt, schakelt de omvormer zonnepanelen uit. Bij oudere omvormers gebeurt dat eerder. De omvor- mer is zo uit veiligheidsoverwegingen ingesteld, omdat bij een te hoge spanning kortsluiting kan ontstaan en elektrische apparaten kapot kunnen gaan.
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
Als jouw tien zonnepanelen 2900 kWh per jaar opwekken, staat dat gelijk aan een besparing van €754 per jaar. Als je een super gemiddeld driepersoons Nederlands huishouden bent, blijft er dus nog 470 kWh à €122 aan stroom per jaar over die je ergens anders vandaan zou moeten halen.
Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert.
Een digitale meter registreert de teruglevering met aparte telwerken. Op telwerk 1 en 2 zie je wat je verbruikt van het net. Op teller 3 en 4 zie je wat je teruglevert aan het net. Het verschil tussen geleverde en extra gebruikte energie moet je nog betalen of ontvang je terug.
De omvormer dient automatisch te worden afgeschakeld als de spanning 264,5 V bereikt, of als de gemiddelde spanning over 10 minuten meer dan 253 V bedraagt. Het is niet uitgesloten dat uw omvormer werd ingesteld op een striktere waarde en dus sneller wordt uitgeschakeld.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.