Technisch gezien heeft een zekering of automaat een maximum aan ampère ( aanduiding grootte van elektrische stroom ). Wordt dit maximum overstegen, dan brandt de zekering door of slaat de automaat af. Je vindt zekeringen terug in auto's, wasmachines maar dus ook in de elektrische installatie van je woning.
Het kan zijn dat een installatieautomaat niet meer voldoet aan jouw wensen of de eisen van een nieuwe installatie. Misschien is hij kapot en moet je daarom deze installatieautomaat vervangen. Kortom er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zelf een groep wilt vervangen in de groepenkast.
Een groepenkast kan een mensenleven meegaan, zo denkt u wellicht. In theorie zou dat ook zeker kunnen. Wanneer de elektriciteit in de groepenkast eenmaal juist en netjes is aangelegd, gebeurt er in principe weinig meer mee. Het vervangen van de groepenkast kan om verschillende redenen gebeuren.
Het verschil tussen een zekering en een automaat is eenvoudig: wanneer een zekering 'springt' als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet ze worden vervangen. Een automaat onderbreekt de stroom, maar kan opnieuw worden ingeschakeld wanneer de oorzaak is verholpen.
door het verkeerd aansluiten van bedrading, interne sluiting in componenten en het indringen van vocht in stekkers en regelapparaten. Ook kan een zekering van een te lage waarde, of het aansluiten van teveel verbruikers aan één plusdraad leiden tot een defecte zekering.
Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden.
Hoe werkt een zekering? Als er te veel vermogen over één groep loopt, zal de zekering doorsmelten en zal daardoor de stroomtoevoer stop worden gezet. Als dit niet gebeurt, kan er door de hoge hoeveelheid stroom warmte ontwikkelen en uiteindelijk brand ontstaan. De stroom stroomt vaak door verschillende zekeringen.
Je mag zoveel kringen je wil aansluiten op die automaat, zolang je maar het maximum aantal lichtpunten wat voor één zekeringkring mag, niet overschrijd. Voor een zuivere lichtkring bestaat er geen wettelijk maximaal aantal punten.
De kA waarde voor kortsluitvastheid
In standaard situaties adviseren wij een automaat met een B karakteristiek toe te passen, met een kortsluitvastheid van minimaal 6kA.
De automaat onderbreekt het elektrische circuit als door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroomsterkte in een groep of installatie ontstaat. Bij een plotselinge hoge stroomstoot (kortsluiting) geschiedt het uitschakelen nagenoeg zonder tijdsverloop door een elektromagneet.
Wat is het verschil tussen een B16 en een C16 installatieautomaat? Een B16 automaat schakelt direct uit indien er een kortsluitstroom van 80A wordt gemeten (5*In). Een C16 schakelt uit bij 160A kortsluitstroom (10*In). Een C16 wordt vaak toegepast bij machines met een hoge aanloopstroom.
C20 geeft aan bij welke stroom deze automaat zal uitvallen. 20: Deze automaat zal 20A door laten, en dus dus nooit mogen uitvallen bij 20A. C: Deze automaat volgt de C-curve; Deze curve geeft aan hoe lang een bepaalde stroom moet vloeien voordat de automaat uit valt.
Een andere veel voorkomende reden voor het vervangen van de meterkast is doordat de capaciteit niet meer aansluit bij de energiebehoefte. In het geval van zonnepanelen is het goed om van tevoren te bepalen of de hoeveelheid opgewekte stroom bij de huidige capaciteit van de meterkast past.
In de versnellingsbak krijgen de onderdelen daarbij te maken met lichte wrijving, waardoor deze kunnen gaan verslijten en de versnellingsbak vervuild kan raken. Met de tijd of met een beetje pech kan daarom uw automaat defect raken.
Wanneer de bedrading in een elektrisch apparaat kapot gaat, of de bedrading komt in aanraking met water, veroorzaakt het apparaat kortsluiting. Er 'lekt' dan teveel stroom en een zekering of de aardlekschakelaar schakelt automatisch uit.
"Een zekering of automaat springt bij overbelasting", zegt Xavier Malherbe van OCB. "Indien het aangesloten vermogen te hoog is, of bij kortsluiting.
Kortsluitvastheid / kortsluitvermogen automaat
In residentiële toepassingen volstaat in vele gevallen een kortsluitvastheid van 3000 A (3 kA). De kortsluitvastheid (of kortsluitvermogen) betekent in een zekere zin tegen welke kortsluitstroom de automaat bestendig is.
Een automaat met B karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woningen. De C karakteristiek gebruiken we wanneer er sprake is van hogere inschakelstromen. Installatieautomaten en aardlekautomaten zijn componenten die je terugvindt in een meterkast.
De aardlekbeveiliging moet binnen een tijd van 300 ms de foutstroom onderbreken. De uitschakeltijd is gelijk voor sinusvormige foutstromen en pulserende gelijk-foutstromen. Met deze meting wordt een foutstroom opgebouwd.
Voor schakelaars en lichtpunten gebruik je een 16A automaat met een XVB kabel met een diameter van 1,5mm². In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd.
Bij een gemengde kring wordt steeds geschakeld met een automaat van 16A, met een draadsectie van 2,5mm² voor elke draad in het circuit & moet steeds in de zekeringskast voorafgegaan worden door een differentieelschakelaar.
Trek de zekering die je wil meten uit de zekeringkast. De twee pennen van de zekering ,daarop houd je op de ene de rode meetpen en op de andere de zwarte van je multimeter. (maakt niet uit welke op welke als de meet pennen elkaar maar niet raken).
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Test de zekering.
Bij gebruik van een digitale multimeter die ingesteld is om de continuïteit te meten, moet de meter continu piepen als u de draden bij het uiteinde van de zekering vasthoudt. Dat betekent dat het circuit rond is. Als dit niet gebeurt, dan is de zekering stuk.