Een slokdarmstent is een flexibel buisje, dat tijdens een endoscopisch onderzoek wordt geplaatst. Het doel van het plaatsen van een slokdarmstent is de voedsel- en speekselpassage te verbeteren. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts met behulp van een endoscoop.
Het plaatsen van een stent wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop, een dunne flexibele slang. De arts schuift de endoscoop via de mond naar binnen tot in de slokdarm of twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de slang bevindt zich een cameraatje.
Als u slokdarmkanker heeft en opereren, bestralen of chemotherapie niet meer mogelijk is en u problemen ervaart om eten door te slikken, dan kunnen we een voedingsbuisje in uw slokdarm plaatsen. Dit heet een stent of endoprothese. De stent wordt tijdens een endoscopie langs de tumor in de slokdarm geplaatst.
Is slokdarmkanker te genezen? Ja dat kan wel, maar helaas maar bij een klein deel van de patiënten. Slokdarmkanker wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk.
Om vast te stellen of u slokdarmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de slokdarm. Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht in een laboratorium. Als blijkt dat u slokdarmkanker heeft, dan is verder onderzoek nodig. Daarmee bekijkt de arts welke behandelingen mogelijk zijn bij u.
Symptomen van slokdarmkanker treden vaak pas op als de tumor er al een tijd zit. Mogelijke klachten bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, het eten blijft steken of wil niet goed zakken door de slokdarm, pijn achter het borstbeen tijdens het eten, gewichtsverlies, vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.
SlokdarmkankerHoe herken ik het? Heb je het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm, onverklaarbaar gewichtsverlies en pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen? Deze symptomen kunnen met slokdarmkanker te maken hebben.
Slokdarmkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve behandeling (gericht op genezing) vaak niet meer mogelijk. Van de patiënten die wel een curatieve behandeling kunnen ondergaan, is na 5 jaar ongeveer 50% nog in leven.
Roken, alcohol en veel vlees eten verhogen de kans op slokdarmkanker. Overgewicht, vaak zeer hete drank drinken, en bestraling (bij bijvoorbeeld borstkanker) vergroten de kans op slokdarmkanker. Bij slokdarmkanker kunt u merken dat het eten niet wil zakken of er is pijn in de bovenbuik.
Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
'Inmiddels zijn ze ook bedekt met een laagje medicatie, die ervoor zorgt dat er geen wildgroei aan cellen plaatsvindt. Een stent kan daardoor een leven lang mee. Wel slikt een patiënt voor de rest van zijn leven medicatie, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagende middelen.
Na het plaatsen van de stent in de slokdarm mag u meestal weer vrij snel drinken. De eerste dag na het plaatsen van de stent kunt u het beste vloeibaar of zacht eten.Als dat goed gaat, mag u daarna weer alles eten.
Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen. Overleg met je arts wanneer je bijvoorbeeld weer kan sporten. Niet autorijden en fietsen.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Meestal verloopt de behandeling zonder problemen. Soms zijn er bijverschijnselen zoals afwijkingen van het hartritme, een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht.
Slokdarmkanker betekent dat er een kwaadaardige tumor in de slokdarm groeit. Symptomen zijn onder meer het gevoel dat eten niet goed zakt en pijn achter het borstbeen.
Bij slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor ontstaan (gezwel) in de slokdarm. Een kwaadaardige tumor kan zich kan uitzaaien (verspreiden) in het lichaam. Als slokdarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever of longen. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker.
Er overlijden 5 Nederlanders per dag aan deze ziekte (1869 per jaar). Slokdarmkanker wordt meestal vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is 5 jaar na de diagnose ongeveer 24 procent van de patiënten nog in leven.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel.U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik.De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Meestal bestaat de behandeling uit chemoradiatie (een combinatie van bestraling en chemotherapie) en daarna een operatie. Soms bestaat een curatieve behandeling ook uit alleen bestraling en chemotherapie. Er wordt dan niet geopereerd.
Bepaalde zaken kunnen de kans op slokdarmkanker vergroten: roken. alcohol drinken. vaak brandend maagzuur hebben, dit heet reflux en kan een Barrett-slokdarm veroorzaken.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.