Bijen hebben schoon water nodig. Ze lopen vaak het risico dat ze in vogelbadjes verdrinken of worden opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren wanneer ze bij meren gaan drinken. Een paar druppels water op hun vleugeltjes kan er al voor zorgen dat ze niet meer kunnen vliegen.
Leg drenkplaatsen aan. Om bijen te helpen, en de natuur in het algemeen, kan men kleine waterpunten aanleggen. Eén oplossing bestaat erin om vaten aan te leggen met zand of gravel en gevuld met water. Op deze wijze, kunnen bijen landen en water opzuigen zonder risico van verdrinking.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Ook darren kun je wel eens slapend buiten de kast aantreffen. Haalbijen slapen daarbij volgens een dag (wakker) en nacht (slapen) ritme, waarbij ze s 'nachts langere perioden achter elkaar slapen. Thuisbijen hebben zo'n ritme niet. Waarschijnlijk omdat ook hun taken dag en nacht door gaan.
Is de temperatuur onder de 15 graden, dan vliegen de meeste bijen niet. Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet.
's nachts hebben de bijen net als wij geen idee. bij een zwoele nacht kunnen bijen lang doorvliegen, ( in de zomer is gaan ze door tot het laatste licht, en dat is afhankelijke waar je zit tot laat in de nacht.
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.
Een vernuftig gevolg van het sociale gedrag van onze honingbij. Door buiten plaats te nemen, daalt de temperatuur binnen en blijft het broed beschermt tegen een te hoge teperatuurstijging. Overigens kunnen bijen temperaturen tot 41 graden voor kortere tijd overleven.
Bijen zijn koudbloedig en kunnen niet goed tegen kou. Ze kruipen tegen elkaar aan zitten als een bol (tros) opeen gepakt zodat ze lekker warm blijven. Ze wapperen met hun vleugeltjes zodat er warmte ontstaat en eten honing. Want de verbranding van voedsel zorgt voor warmte.
De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk ingeduffeld, voor een lange winterslaap. We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest.
Werksters vliegen maximaal drie kilometer weg van hun kast. Bij een verdere vlucht, is de voorraad nectar al verbruikt voordat ze thuis zijn. De mannetjesbijen of darren kunnen tot wel 7 km ver vliegen om te paren met een jonge koningin.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken.
Water verzamelen. "Waar de bijen ook druk mee zijn wanneer het warm is, is water halen. Ze halen, met gevaar voor eigen leven, water in slootjes of vogelbadjes en dragen het in hun honingmaag naar het nest. Hier verspreiden ze het over de raten, waar het verdampt in hun nest.
Van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. De vrouwtjesbijen graven deze nesten meestal zelf (behalve in het geval van koekoeksbijen). Nadat het nest is afgesloten en het hoopje grond is verdwenen, is er van een bijennest in de bodem van buiten vaak niets meer te zien.
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
De bijen eten de brandstof en houden zich warm door een beetje te bewegen, net als wij. Dicht op elkaar in hun wintertros blijft het warm genoeg om te overleven en het bespaart brandstof. Zodra ze actiever worden (meer bewegen, broed aanleggen) gaat het verbruik omhoog. Meestal is het dan bijna voorjaar.
Warmte zorgt er namelijk voor dat de hommels sneller vermoeid raken. Bij een temperatuur tussen de 28 en 32°C zijn ze minder actief en vindt er dus minder bestuiving plaats. Bij een temperatuur van 32°C of hoger stoppen ze zelfs helemaal met vliegen.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
De oorzaak van slome wespen in huis
Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt. Hierdoor beweegt hij slomer dan zijn soortgenoten.