De baars kan 12 uur met zout worden bedekt, daarna worden de huid en de schubben iets zachter. Vóór het reinigen is het karkas enigszins bevroren. Spoel de vis af met kokend water of houd hem een paar seconden in warm water. Gebruik speciale hulpmiddelen voor het verwijderen van schalen.
Ontschubben doe je zo!
Koop je een hele vis, die je zelf gaat fileren dan kan het zijn dat de vis nog ontschubt moet worden. Om dit klusje snel te klaren, leg je de vis eerst in kokend water en vervolgens in koud water. Op die manier krijg je de schubben er makkelijker vanaf.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Het was een lange weg maar nu is het over, hij kookt weer. Wat belangrijk is bij visbouillon: kieuwen verwijderen anders wordt de bouillon tranig, net onder kookpunt houden anders wordt de bouillon troebel en niet langer dan 30 minuten koken anders wordt de bouillon bitter!
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Ze kunnen door dunne handschoenen heen komen en doordat de vis een slijmlaagje over zijn huid heeft, kan een steek van een dergelijke stekel eenvoudig irriteren en ook ontsteken. De baars heeft deze stekels natuurlijk niet om duikers te kunnen prikken. Ze zijn zelf ook prooi voor bijvoorbeeld snoeken en vogels.
- Onthaken met de hakensteker
Houd de lijn strak. Sla de hakensteker om de lijn, de lijn loopt door het gleufje van de hakensteker. Draai de hakensteker een halve slag om. Schuif hakensteker om de lijn naar beneden tot bij het haakje.
Reacties. Een grote goudvis kan in elk geval zo'n 12 uur overleven als hij koel en uit de zon ligt.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf. Draai de vis om, zodat de kop aan de andere kant komt, en doe precies hetzelfde met de andere kant van de vis.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
In de keuken. Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Ruim 40% van de vissers noemt dode visjes en stukjes vis als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits. Hieruit kunnen we opmaken dat snoekbaars kennelijk vaak de voorkeur geeft aan natuurlijk aas.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
De rechterlong heeft drie kwabben en de linkerlong twee. Rondom de longen zitten twee vliezen: het longvlies en het borstvlies. Deze vliezen worden pleura genoemd.