Kneuzing of breuk stuitjeEen kneuzing geneest zichzelf binnen 6 weken, daarbij is het van belang genoeg beweging te hebben van het gekneusde lichaamsdeel. In heel ernstige gevallen is op rontgenfoto's te zien hoe het staartbotje naar voren is omgeklapt of zelfs is gebroken.
Meestal wordt gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien van de zithouding. De fysio- of (ortho)manueel therapeut, kan de stuit mobiliseren en een eventuele hoge bekkenbodem spanning behandelen. Als bovenstaande behandeling onvoldoende helpt, kan een ontstekingsremmer in het staartbeen worden geïnjecteerd.
Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn pijn in het stuitje (coccygodynie), gevoelloosheid en tintelingen.Pijn kan ook in de onderrug en benen worden gevoeld.
Symptomen die bij stuitpijn horen zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Er kan sprake zijn van pijn in het midden bij de billen. Een val uit het verleden kan hiervan de oorzaak zijn. De symptomen zijn dan een zeurende pijn bij het pijn met zitten of juist met het opstaan uit een stoel.
Heeft u een gebroken sleutelbeen, vinger, rib of stuitje dan is meestal slechts tijdelijk rust nodig. Hierna kunt u al snel gaan oefenen met bewegen. Dit geldt ook voor sommige typen van wervel- en bekkenbreuken.
Een stuitbeenkussen is een zitkussen ter verlichting van een pijnlijk of geïrriteerd stuitje. Elk type kussen of zithouding die bijdraagt aan vermindering van de belasting van de stuit, is ideaal. Om pijn te verminderen. Maar ook door het stuitje zo veel mogelijk rust te gunnen, verkort je de genezingsduur.
Pijn aan het stuitje kunnen vaak als heel vervelend worden ervaren. De kwaliteit van leven kan ernstig verstoord worden, doordat de pijn heel hevig kan zijn. Het staartbeen (stuitje) is het staartje van de wervelkolom, zoals de foto hier naast laat zien. Dit wordt belast bijvoorbeeld bij zitten.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
Stuitklachten kunnen veroorzaakt worden door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en kunnen problemen geven bij o.a. het zitten. De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. Binnen FS Fysio worden deze stuitklachten behandeld door een NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Wij hebben geen staart, maar wel een stuitje of ook wel het staartbeen genoemd. Dus ook onze bekkenbodem kan er flink aan trekken, soms zonder dat we dat in de gaten hebben. Je voelt dan wel de pijnlijk stuit, maar wat je bekkenbodem doet, dat weet je eigenlijk niet.
Het stuitje kan bewegen ten opzichte van het heiligbeen. Wanneer je je bekkenbodem aanspant, trek je het stuitje naar voren. De bekkenbodem zit namelijk voor een deel aan je stuitje vast en kan er behoorlijk aan trekken, soms zonder dat we dat in de gaten hebben.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
“Het heiligbeen – in het Latijn os sacrum genaamd – wordt gevormd door de onderste vijf aan elkaar gegroeide wervels van ons wervelkolom en maakt deel uit van het bekken. Niet te verwarren met het stuitje of staartbeen. Dat is een apart botje dat aan het heiligbeen vast zit.
Het stuitje wordt ook het staartbeentje genoemd. Dit zijn de vier samengegroeide wervels vlak boven uw bilspleet. Pijn aan uw stuitje manifesteert zich bijvoorbeeld bij het zitten en weer opstaan.
Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie en diverse andere vormen van pijn: De aanbevolen aanvangsdosering is 400 mg, zonodig gevolgd door 200 – 400 mg per keer elke 4 tot 6 uur. De maximale dosering is 1200 mg per etmaal. Overigens zijn doseringen van 200 mg per keer met deze tabletten niet mogelijk.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Staartbeentje: nodig
Het stuitje — het harde bot onderaan onze ruggengraat — is een restant van de staart die onze evolutionaire voorouders hadden. Die staart is allang verdwenen en als je op het beentje valt, doet het erg pijn… en toch is dit lichaamsdeel niet zo overbodig als het lijkt.
De NIMOC-methode (non invasive mobilization of the coccyx) is een uitwendige behandeling van het stuitje waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde uitwendige beweging wordt hersteld.
De behandeling bestaat uit pijnstillers en aanpassen van de zithouding. Soms geeft zitten op een ringband of te midden van kussens, waarbij het stuitje zweeft, pijnverlichting. Ook helpt manuele therapie of bekkenfysiotherapie soms. Verder kan een arts een injectie met ontstekingsremmers geven bij het staartbeen.