Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Hoe lang duurt het om af te kicken van cafeïne? Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je drinkt, kan het afkicken 48 uur tot twee weken duren.
Hoe kun je afkicken van koffie? Om zo weinig mogelijk last te hebben van de ontwenningsverschijnselen van cafeïne als spierpijn, vermoeidheid en psychische problemen, kun je het beste de koffie langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door kleinere hoeveelheden koffie te drinken of deze te vermengen met cafeïnevrije koffie.
Een verslaving aan cafeïne bestaat ondanks de stimulerende werking van de stof dan ook niet. “Binnen de verslavingszorg wordt iets een verslaving genoemd als de gebruiker op verschillende vlakken negatieve gevolgen ondervindt van het middel,” legt preventiedeskundige Tom Bart van Jellinek uit.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Wist je dat cafeïne ook een drug is? Koffie is een softdrug met lichamelijk en geestelijk verslavende eigenschappen. Als je rond de 8 koppen koffie per dag drinkt dan zul je waarschijnlijk lichte hoofdpijn ervaren als je langer dan 24 uur geen koffie drinkt.
Cafeïne en opwekkende middelen
Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals MDMA, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Conclusie. Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend en een prima alternatief voor wie nerveus wordt of slecht slaapt door veel koffie. De cafeïnevrije variant bevat wel nog sporen van cafeïne.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
De belangrijkste effecten zijn: Meer alertheid: je voelt je wakkerder. Minder vermoeidheid: je voelt minder pijn en kan sportprestaties langer aanhouden. Betere prestaties: cafeïne stimuleert adrenaline, wat o.a. de bloeddruk verhoogt en meer bloed naar de spieren pompt.
'Hoofdpijn wordt veroorzaakt door opgezwollen bloedvezeltjes in je hersenen, beter bekend als vaatverwijding. Cafeïne kan die bloedvezeltjes laten samentrekken waardoor de zwellingen minder worden, wat dus uiteindelijk leidt tot een minder heftige hoofdpijn.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Je lichaam wordt overstroomd met de adenosine, waardoor je snel moe wordt. Veel mensen zullen ook last hebben van een doffe hoofdpijn. 'Dat komt omdat cafeïne de bloedvaten in het brein vernauwt', weet professor Rogers. 'Als je stopt met drinken, is er een verhoogde bloedstroom, wat leidt tot hoofdpijn.
Doordat je veel cafeïne binnenkrijgt, stijgt de bloeddruk en vernauwen de bloedvaten. Hierdoor kan een migraineachtige hoofdpijn ontstaan. Als je vervolgens stopt met koffiedrinken gaan die vernauwingen opnieuw verwijden, waardoor er ook hoofdpijn kan ontstaan.
De hoofdpijn bij een gebrek aan koffie ontstaat door een tekort aan de stof cafeïne. Cafeïne zit ook, maar wel in kleinere hoeveelheden, door energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk. Het stimuleert het zenuwstelsel, veroorzaakt een snellere hartslag en ademhaling en verhoogt je bloedruk.
Het is een opwekkende drug, waar je actief en vrolijk van wordt. Het is verkrijgbaar als poeder, vaak versneden met cafeïne, of als pil. Je kunt speed snuiven, maar sommige mensen vinden het fijner om het in de vorm van een pil te slikken. Natte pep snuiven is gevaarlijk, omdat je dan oplosmiddelen binnenkrijgt.
Pepverslaving. Een gevaar van regelmatig gebruik van pep en andere drugs is dat je eraan verslaafd kunt raken. Dit risico neemt toe wanneer je pep meer dan 1–2 keer per maand gebruikt. Je kunt dan psychisch verslaafd raken.
Het effect van cafeïne is wel enigszins vergelijkbaar met drugs, maar het wordt niet als drugssoort gezien. Tot 2004 stond cafeïne poeder op de dopinglijst, maar dit is daarna aangepast. Je kunt caffeïne daarom tegenwoordig legaal kopen.