Overtollige haantjes kun je slachten, inslapen door dierenarts, verkopen, weggeven, weggeven als voedseldier of houden in aparte rennen. Verdere mogelijkheiden zijn er eigenlijk niet. Preventief: geen eieren uitbroeden. Bedenk van tevoren wat je met haantjes zult gaan doen als je ze niet kunt/wilt houden!
Sinds kort kunnen mensen hun kip of haan waar ze spijt van hebben naar de fruittuin brengen. Voor een bedrag van rond de vijftien euro wordt de kip gecheckt op ziektes en andere aandoeningen, en na goedkeuring tussen de andere kippen gezet.
Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar/versnipperaar.
De bedrijfsmatige houder van pluimvee mag zelf buiten een slachthuis kleine hoeveelheden pluimvee slachten voor de verkoop. Hiervoor gelden de regels uit Verordening (EG) Nr. 1099/2009, artikel 3, lid 1 en artikel 4 lid 1. De dieren mogen alleen worden gedood nadat zij eerst zijn bedwelmd, bijvoorbeeld elektrisch.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Respeggt is een Duits-Nederlands bedrijf dat zich inzet om het probleem van het doden ééndagshaantjes in de eierproductie op te lossen. Hiervoor past Respeggt geslachtsbepaling in het broedei toe, waarmee kuikendoden voorkomen kan worden. De techniek is ontwikkeld door HatchTech, een innovatief bedrijf uit Veenendaal.
Een haan zorgt als een echte heer voor zijn dames maar kan ook behoorlijk agressief zijn. Hij kan je zelfs aanvallen.
Re: kun je een haan tam maken? Een haan MOET tam zijn, maar jij als baas MOET de haan respecteren als baas in zijn kiekenkot. dwz: als jij op zijn terrein komt, moet je hem als baas eerst begroeten, en dan pas zijn hennen. Dus hij moet eerst de aandacht krijgen en daarna pas zijn hennen.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
Er zijn diverse handmatige methoden om pluimvee te seksen. Een ervan is cloacaseksen. De cloaca is de opening achteraan de kip waarlangs ze uitwerpselen en urine afscheidt. Arbeiders kijken in die cloaca naar plooitjes en lijntjes en leiden daaruit af of het een hen of haan is.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Een haan is eigenlijk alleen maar nodig als je kuikens wilt. Maar hanen zijn ook handig voor de beveiliging. Een haan beschermt zijn hennen en waarschuwt ze als er gevaar dreigt. Als je een haan hebt, omdat je zoveel mogelijk bevruchte eieren wilt, dan kan één haan tussen de tien en dertig hennen aan.
Een haan kraait gemiddeld wel 12-15 keer per dag! Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.
Ten eerste kun je er “je klok op gelijk zetten”. Ten tweede kan de overlast opvallend genoeg eenvoudig beperkt worden. Met behulp van afgesloten kooien kan namelijk al veel (maar zeker niet alle) overlast worden voorkomen. Hierna zal eerst de juridische hoofdregel rond hinder van buurtgenoten worden besproken.
Het is onwaarschijnlijk dat een haan zich laat aaien en het is dan ook niet aan te raden dit te proberen!
Brengt uw haan u kleine 'giften' zoals steentjes en takjes, voelt u zich dan niet gevlijd. Hij behandelt u als een hen, en als u de giften niet afwijst en de haan wegjaagt, zal hij denken dat hij u heeft overmeesterd met zijn cadeautjes! Drijf een haan niet in het nauw.
Kakelen je dieren hard terwijl ze ergens van weglopen, dan is er iets aan de hand. Ze zijn bang en waarschuwen elkaar voor gevaar. Maar tokken ze zachtjes terwijl ze rustig scharrelen, dan hebben ze het naar hun zin.
Dit gebeurt met een scherp mes dat in de cloaca wordt gestoken en vervolgens naar boven tot de borstpunt wordt getrokken, zodat er een snede is ontstaan waar de hand in kan. Vervolgens wordt met de hand de maag, hart en lever eruit gehaald. Met de lever moet voorzichtig worden gehandeld, zodat de galblaas niet knapt.
Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz. Het Duitse Dierweten- schappelijk Instituut in Mariensee vond een toonhoogte die veel hoger lag, namelijk rond 1700 Hz.
Hier is hun gedrag op ingesteld en zo voelen ze zich ook veilig. Het alleen-houden van sociale dieren kan leiden tot veel stress en problemen voor het dier en moet daarom altijd ontraden worden. Een mens of aandacht hiervan vervangt nooit een soortgenoot.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Wil je écht lekkere eieren met donkergele eidooiers, dan voer je je kippen de 7308 kruiden legkorrels (volledig) of het 7309 kruiden legmeel (volledig) van Garvo. Dankzij de kruiden krijgen de eieren een nog betere smaak én kleur! Als je eenmaal aan deze dooiers en smaak gewend bent, wil je nooit meer anders.