Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby's omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby's hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby's niet (goed) meer drinken.
Reflux symptomen
Meestal herken je reflux door het teruggeven van melk. Het spugen kan soms veel zijn. Zolang je baby er geen last van heeft en goed groeit moet je jou geen zorgen maken. Deze vorm van reflux wordt ook wel gastro-oesofageale reflux (GOR) of regurgitatie genoemd.
Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.
Soms kan reflux leiden tot problemen bij je baby zoals slecht drinken, langzame groei, luchtwegklachten en overprikkelbaarheid. Dit wordt dan de refluxziekte genoemd, maar dit komt erg weinig voor. Als je problemen door reflux vermoedt bij je baby, neem dan altijd even contact op met je huisarts.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
dien de maaltijden in kleine porties toe. Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren of langer aanhouden dan 7 dagen. Voor oraal gebruik. De dosis Gaviscon Baby moet na de maaltijd worden ingenomen en mag niet worden gemengd met melk of voeding.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Leefstijl aanpassen bij reflux
In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen. Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
Baby's reageren goed en snel op de behandelingen. Vaak is er na één of twee behandelingen al een positief resultaat. Osteopathie is een complementaire geneeswijze. Het is belangrijk dat u bij aanhoudende klachten ook overlegt met uw huisarts of kinderarts.
Na de behandeling heeft uw baby de tijd nodig om weer in een nieuw optimaal evenwicht te komen. De volgende behandeling vindt daarom meestal plaats tussen de 2-3 weken, afhankelijk van de soort en ernst van de klachten bij uw kind.
Uw osteopaat zal de weefsels behandelen die de klachten van uw baby of kind veroorzaken. Na 3-4 behandelingen is doorgaans een duidelijke verbetering te merken.
Gaviscon baby. Gaviscon werkt door een beschermende laag te leggen op de maaginhoud zodra het in contact komt met het maagzuur. Deze beschermende laag fungeert als een sterke fysieke barrière. Dit helpt om de maaginhoud in de maag te houden, waar deze hoort en niet in de slokdarm, waar het pijn doet.
Voor oraal gebruik. De dosis Gaviscon Baby moet na de maaltijd worden ingenomen en mag niet worden gemengd met melk of voeding. Goed schudden vóór gebruik. Zuig met de doseerspuit voor orale toediening de nodige hoeveelheid suspensie op uit de fles.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.