Koningsdag is dus een typisch Nederlandse feestdag waarop het hele land feest viert. Of je nu naar de stad gaat die de koninklijke familie bezoekt, het op de televisie volgt of een festival of vrijmarkt wilt bezoeken, op Koningsdag is er voor iedereen wel iets te doen.
Koningsdag, is een nationale feestdag in Nederland. De dag wordt ieder jaar gevierd op 27 april. Naast Nederland wordt Koningsdag ook gevierd op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Tegenwoordig wordt de dag gevierd als een nationale feestdag met grootse feestelijke activiteiten zoals straatfeesten, optochten, muziekoptredens en meer. Het is ook een dag waarop Nederlanders hun liefde voor het land uiten en trots zijn op hun nationale identiteit.
In 1885 is Koningsdag begonnen als Prinsessedag.Op 31 augustus van dat jaar werd ter gelegenheid van de 5e verjaardag van Prinses Wilhelmina voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dit initiatief - en de voorloper van Koninginnedag - werd bedacht door de liberalen.
Koningsdag, of eigenlijk Prinsessendag, werd voor het eerst gevierd op 31 augustus 1889. Dit was ter ere van de verjaardag van Prinses Wilhelmina. De politiek had bedacht dat Nederland een feestdag nodig had, waarbij de monarchie in het middelpunt stond.
Koekhappen, spijkerpoepen en niet te vergeten de vrijmarkt: Koningsdag gaat ieder jaar weer gepaard met een veelvoud aan tradities. En dat zegt volgens Peter Jan Margry, professor Europese etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en het Meertens Instituut, veel over hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.
Op Koningsdag bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio. De Koninklijke Familie viert het feest mee, waarbij de stad en de omliggende plaatsen zich op een feestelijke en karakteristieke manier kunnen presenteren.
Deze traditie danken we aan onze huidige koning. Of eigenlijk meer aan zijn ouders. Toen Willem-Alexander in 1967 geboren werd, vierde het koningshuis dat namelijk niet alleen met de traditionele beschuit-met-muisjes. Om de geboorte van de kroonprins te vieren werden er ook oranje tompoucen op tafel gezet.
Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag.
We kijken ieder jaar uit naar Koningsdag: een groot feest door het hele land voor koning Willem-Alexander, en natuurlijk de Oranjes die eropuit gaan. Niet alleen Nederland viert Koningsdag, ook andere Europese landen vieren de verjaardag van het staatshoofd.
Engeland. Het mag geen verrassing zijn dat Her Majesty the Queen het allemaal iets anders aanpakt. Queen Elizabeth II viert niet één, maar tweemaal haar verjaardag. Op 12 april is zij echt jarig en op deze dag viert zij, geheel privé, haar partij met vrienden en familieleden.
Koningsdag, 15 november
Sinds 1866 wordt Koningsdag gevierd op 15 november, de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse kalender) en van Albert (in de gewone kalender). Tijdens het regentschap van Prins Karel werd soms de benaming "Feest van de Dynastie" gebruikt.
Rotterdam is gekozen als plaats om de verjaardag van de koning te vieren. Dit jaar is het dubbel feest. Koning Willem-Alexander zal samen met zijn familie zijn 56e verjaardag én het tienjarig koningschap vieren in Rotterdam tijdens Koningsdag 2023.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Koningsdag is een officiële feestdag, maar het is geen verplichte vrije dag.
"De tompouce, twee lagen bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk namelijk uit Frankrijk", vertelt Norbert Cappetti van HEMA, waar ze sinds 1932 worden verkocht. Geschat wordt dat het gebakje daar voor het eerst in 1651 werd gegeten. Het Franse gebakje bestaat uit drie lagen bladerdeeg met banketbakkersroom.
Naar verluidt is dit gebakje in Nederland voor het eerst gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. Hij zou daarbij geïnspireerd zijn geweest door General Tom Thumb. In 1844 en 1845 reisde het circus van de Amerikaanse showman Phineas Taylor Barnum door Europa en deed daarbij ook Nederland aan.
Bij Koningsdag horen lekkere oranje recepten. Van een feestelijke oranje taart tot aan hartige oranje snacks zoals kaasballetjes en oranje spread. Maar denk ook bijvoorbeeld aan gezonde oranje hapjes zoals gevulde snackpaprika, smoothies of zoete aardappel toastjes.
Zijne Majesteit de Koning woont op zaterdag 27 april 2024 met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.
Koning Willem-Alexander viert op 27 april 2023 zijn 56ste verjaardag.
Koningsdag 2024 in Emmen
De koning gaat in 2024 op bezoek in Emmen. Om de koning in het echt te zien moet je vaak vroeg aanwezig zijn op de plek waar Koningsdag wordt gevierd. Het kan daarom handig zijn om een hotel in de buurt te boeken.
Koningsdag is de dag waarop de verjaardag van Koning Willem-Alexander wordt gevierd. De hele dag door zijn er festiviteiten en de Koninklijke Familie brengt een bezoek aan een stad om hier deel te nemen aan de activiteiten.
In Nederland wordt in veel steden traditioneel een grote vrijmarkt gehouden op Koningsdag. Op die dagen verkopen volwassenen bijvoorbeeld huisraad die niet meer nodig is, of andere overbodige spullen.
Verjaardagen Koninklijk Huis
Naast koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en prinses Ariane (2007) bestaat het Koninklijk Huis uit: Prinses Beatrix. Prins Constantijn.