Wanneer u pijn ervaart tijdens de bloeddrukmeting doet u de bloeddruk af, om de band vervolgens opnieuw om te doen. Let op dat er nog een vinger tussen kan. Mocht u pijn blijven ervaren, neem dan contact op met de polikliniek.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Meet de bloeddruk bij voorkeur in zittende houding met de rug ondersteund. Zorg ervoor dat de arm ondersteund is en breng de manchet aan op harthoogte. Zorg ervoor dat de benen niet zijn gekruist (zitten met beide voeten op de grond).
Je krijgt een band om de bovenarm. De arts pompt een ballonnetje op totdat er geen bloed meer door de slagader van de bovenarm loopt en de pols niet meer te voelen is. Daarna laat de arts de druk in de ballon langzaam zakken. Via de stethoscoop in de elleboog kan de arts horen of er weer bloed stroomt.
Houd tijdens de meting je arm stil. Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt.
De bloeddruk varieert immers gedurende de dag. 's Morgens vroeg en 's avonds is de bloeddruk vaak iets lager dan 's middags, maar bij het opstaan kan de bloeddruk snel stijgen. Spannen we ons in, dan stijgt de bloeddruk en bij rust daalt hij weer.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Soms schrijft de arts medicijnen voor om je bloeddruk verlagen. Goed om te weten! Het meten van je bloeddruk is veilig. Er zijn geen risico's voor je gezondheid.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Belangrijk om te onthouden
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts.
Houd er ook rekening mee dat je bloeddruk hoger kan zijn door wat je eet of drinkt, medicijnen of als je emotioneel bent. Je bloeddruk kan omhoog gaan na het eten of drinken van bijvoorbeeld: drop en zoethout.
Meestal is de oorzaak van een lage bloeddruk niet bekend. Als je rustig in bed ligt is de bloeddruk lager dan bij inspanning. Dat is normaal.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
In de nacht is je bloeddruk relatief laag. Tegen de tijd dat je wakker wordt, stijgt je bloeddruk om in de loop van de dag weer wat af te nemen. Tegen het eind van de middag en in de avond stijgt je bloeddruk weer.
Een laag kleding onder de manchet heeft bij oscillometrische bloeddrukmetingen dus geen invloed op de uitkomst. De conclusie van het onderzoek luidt dat de bloeddruk gemeten met een oscillometrische bloeddrukmeter over één laag kleding van de patiënt even betrouwbaar is als een meting over de blote arm.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Wie zich langere tijd somber, gestrest of angstig voelt, heeft langdurig stresshormonen in het bloed. Die hormonen hebben meerdere effecten. De bloeddruk en hartslag stijgen, en de afweer verslechtert, waardoor bijvoorbeeld de ontwikkeling van slagaderverkalking sneller gaat.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken.
Nifedipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), en de ziekte van Raynaud.