De limiet moet minimaal het aantal resterende GB in het tegoed zijn op het moment dat je in het buitenland online gaat, gedeeld door 4,5. Stel: je hebt een prepaidtegoed van 10 GB zodra je gaat roamen. De provider moet jou dan minimaal 10 / 4,5 = 2,2 GB zonder extra kosten aanbieden.
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
Fair Use Policy
In een ander EU-land mag je 30GB gebruiken. Tele2 heeft een alles-onbeperkt-abonnement. Maar in het buitenland mag je 24GB per maand gebruiken. KPN 'Unlimited data' heeft een limiet van 25GB in de EU.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Hoelang doe je met 10 GB? Met 10GB internet kun je bijvoorbeeld 1 van de onderstaande dingen doen (per maand); Ongeveer 5 uur Full HD filmpjes op Youtube kijken. 70 uur Spotify streamen op de hoogste kwaliteit. 15 uur Netflix series streamen op normale kwaliteit.
Onbeperkt internet in de EU
Ja en nee. Providers kunnen niet zomaar een datalimiet opstellen, hier zitten bepaalde Europese regels aan verbonden. Zo is de grootte van je databundel in het buitenland afhankelijk van hoeveel je per maand betaalt voor je bundel.
Wanneer je een abonnement hebt met onbeperkt data, dan kun je inderdaad 5GB per dag gebruiken. Als je door de 5GB heen bent, kun je inderdaad zoals @stikkelisok aangeeft eenvoudig 1GB activeren. Vanuit een abonnement met onbeperkte data kun je per maand 25GB delen met de andere mobiele nummers in het huishouden.
Gebruik buitenland
Voor wat betreft gebruik van internet in het buitenland geldt voor het Budget Mobiel Onbeperkt abonnement dat je 17 GB per maand in de EU mag gebruiken. Dit is bepaald in de zogenaamde 'Roam Like at Home' verordening.
Waarom geen onbeperkt internet in het buitenland? Sinds de invoering van de “Roam Like At Home”-verordening kun je een Nederlandse databundel binnen de EU gebruiken. Providers zijn echter niet verplicht onbeperkt mobiele data te bieden. Ze mogen hier een redelijke limiet aan stellen.
In de fair use policy van je provider staat dat je in EU-landen maximaal 20 GB uit je databundel kunt gebruiken. Na het opmaken van deze bundel, betaal je het buiten de bundel tarief van je provider. In sommige gevallen internet je tegen een lagere snelheid, of kun je helemaal geen data meer gebruiken.
Is onbeperkt snel internet wel degelijk ongelimiteerd? Vaak niet. De meeste internetaanbieders stellen in hun kleine lettertjes dat dit alleen bij 'een redelijk gebruik' geldt. Wie boven een bepaald volume per maand komt, valt in het beste geval terug op traag internet of moet een extra pakket bijkopen.
Dat betekent Mobiel streamen, gamen, werken en altijd verbonden blijven. Of je nu in het OV of in de kroeg bent, jij hebt onbeperkt internet. Ga je op vakantie in EU? Dan krijg je 25 GB data per maand.
5 gig staat gelijk aan 5000 MB en dit is een gemiddelde bundel. Dit is perfect wanneer je veel appt en regelmatig je social media checkt. Ook kun je hier nog prima video's en muziek mee streamen. Veel is echter afhankelijk van de kwaliteit waarin je bestanden verstuurt of streamt.
Hoeveel mb je nodig hebt, hangt sterk af van jouw eigen datagebruik. Het gemiddelde dataverbruik in Nederland ligt rond de 750 MB per maand. Bij een hoog verbruik zal je een grotere bundel van rond de 1 GB nodig hebben.
Is onbeperkt internet echt onbeperkt? Niet helemaal. Je krijgt namelijk altijd een dagbundel van een provider, variërend van 4 GB tot 10 GB. (In de tabel hieronder zie je precies hoe hoog de dagbundel per provider is.)
Met Start abonnementen en het Red abonnement mag je alle Dubbele data in de EU gebruiken. Bij een Red Together of Red Together Extra abonnement geldt een limiet van 20GB per maand. Om misbruik in het buitenland te voorkomen geldt een Fair Use Policy (FUP).
Als je een abonnement afsluit voor je mobiele telefoon heb je vaak een beperkt aantal MB's aan data die je kunt gebruiken voor internet. Als je heel veel gebruik maakt van internet of graag films kijkt in de trein, kun je kiezen voor onbeperkt internet. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je bundel zomaar op is.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Roamingkosten buiten de EU
Voor roamen buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen.
Op vakantie binnen Europa kun je dus vrijwel overal zorgeloos je Nederlandse bundels gebruiken. Dit werkt precies hetzelfde als thuis, maar misschien moet je wel dataroaming op je telefoon aanzetten. Hiermee geef je je telefoon toestemming dat hij een buitenlands mobiel netwerk mag gebruiken om te internetten.
Een GB is dus duizend keer groter dan één MB. Wanneer providers een 5GB databundel aanbieden, krijg je dus omgerekend 5000MB. Voorbeeld: Een uur Spotify streamen kost ongeveer 50MB. Met een 1GB (1000MB) databundel kan je dus 20 uur streamen.
Muziek en video streamen
Aan de strafste resolutie kom je bij Youtube uit op 1,3 GB per uur; Netflix houdt het iets bescheidener: 1 GB per uur.
De 15 miljoen Nederlanders van twaalf jaar en ouder verbruiken maandelijks ongeveer 3,3 GB data per maand. Op jaarbasis is dat gemiddeld zo'n 40 GB aan mobiele data.