Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting.
Emotionele fases scheiding
Emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Denk aan verdriet, afkeer, boosheid, vreugde, verbazing, angst, afkeuring en, hoe gek het ook klinkt, ook liefde.
Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
De één wil een lat-relatie, de ander wil samenwonen, de één krijgt een baan in het buitenland, de ander wil in het geboortedorp blijven wonen bij familie en vrienden. Soms zijn de toekomstplannen onverenigbaar. En al is er voldoende liefde, als de wegen echt niet samen lopen is dit toch een reden voor een scheiding.
“Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt”, zegt Van Landeghem. “Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Het komt erop neer dat sommige mensen de hele tijd bang zijn dat ze verlaten worden, en andere mensen bang zijn dat ze zich te veel hechten aan iemand. Ja, bang om je te binden, doordat de hechting ook betekent dat je zeer veel verdriet hebt als je dan uiteindelijk toch uit elkaar gaat.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Gemiddeld duurt het zo'n twee tot drie jaar om de fase van aanvaarding en nieuw perspectief te bereiken. Het is belangrijk om echt de tijd voor dit rouwproces te nemen. Loop niet weg voor de pijn en geef ruimte aan je gevoelens.
Uit de CBS cijfers blijkt immers dat de laatste 10 jaar 26% van de huwelijken tussen twee vrouwen is geëindigd in een echtscheiding. Dit was in 16% van de man-vrouw huwelijken het geval en in 14% bij huwelijken tussen twee mannen.
Het is juist om deze reden dat God in Zijn Woord zegt dat Hij de echtscheiding haat (Mal. 2:14). Het huwelijk is daarom een in principe onverbreekbare verbintenis tussen man en vrouw die door God Zelf gelegd is en voor Zijn aangezicht gesloten is, tot de dood scheiding maakt.
Wanneer scheiden de beste oplossing is
Als jullie na de relatietherapie nog steeds niet tot elkaar zijn gekomen, kan een scheiding de beste oplossing zijn. Bij elkaar blijven zonder liefde en de relatie in stand houden om financiële onzekerheden te voorkomen, is een slechte keuze.
Zeg tegen hem dat hij ongeveer drie maanden moet wachten. Zo kan jij de laatste afrondingen van je scheiding regelen. Het is belangrijk dat je je nieuwe liefde wel vertelt hoe je deze situatie wil aanvliegen. Je wil contact houden en je wil hem op de hoogte houden.
Het antwoord op de vraag "wanneer weer daten na een scheiding?" is dus: Wanneer jij het gevoel hebt dat dit okay is tegenover je ex. Wanneer jij voldoende hebt kunnen rouwen om de relatie. Wanneer jij eventuele pijn voldoende een plekje hebt gegeven.
Een echtscheiding op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven is niet meer zo uitgesproken. 'Tot de dood ons scheidt', komt meer en meer in het gedrang. De wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om te scheiden, en vrouwen zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden.
Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
Dit duurt gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Het is natuurlijk per persoon wisselend, afhankelijk van het moment dat je aan je verwerking begint. Het kan zijn dat je de scheiding geïnitieerd hebt en dan ben je al langer bezig met de verwerking.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Midlife crisis symptomen bij mannen
Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen: Een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Het aantal scheidingen per maand
Aan de andere kant van de medaille staat januari. Dit is de maand waarin veruit de meeste mensen hun huwelijk beëindigen. Bijna elk jaar is dit de maand met de meeste scheidingen.
ga na of jullie nog geregeld vrijen met elkaar. Als je partner je express ontwijkt, geen affectie meer toont, en totaal geen gezelligheid meer zoekt, of als je bijna moet smeken om een knuffel of een aai over je bol, dan is het duidelijk dat er iets ECHT niet goed zit.