Van de mensen met een laaggradig glioom is ruim 80% twee jaar na diagnose nog in leven, terwijl dit ongeveer de helft is onder patiënten met een hooggradige ziekte.
Definitieve genezing is helaas niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat behandeling dan zinloos is. De behandeling is gericht op langdurig remmen of stoppen van de tumorgroei met een goede kwaliteit van leven.
Het glioblastoom is de meest agressieve variant (WHO graad IV) van de groep gliomen, tumoren die uitgaan van het steunweefsel van de hersenen. Het glioblastoom is de meest voorkomende primaire hersentumor.
Wat zijn de oorzaken? Hersentumoren (gliomen) zijn zeldzaam. Er worden ongeveer tien tot twintig patiënten met een glioom per 100.000 inwoners per jaar gevonden. Dat is niet veel veranderd sinds de diagnose beter gesteld kan worden met een MRI-scan.
Net iets meer dan de helft (9 per 100 000 per jaar) zijn goedaardige hersentumoren en hebben dus niets met kanker te maken. 7 per 100 000 per jaar gedragen zich agressiever en worden ook wel kwaadaardige hersentumoren genoemd. Deze kwaadaardige hersentumoren maken ongeveer 1,4 procent uit van alle kankeraandoeningen.
De levensverwachting van patiënten met een kwaadaardige hersentumor is kort. Van de honderd mensen is de helft na vijftien maanden overleden.
Ze worden ook wel follow-up genoemd. Alle patiënten met een hersentumor blijven langdurig, vaak hun verdere leven, onder controle van de arts. Dit geldt als u bent behandeld, maar ook als u met uw arts heeft gekozen te wachten met een behandeling.
Wat is Glioom (hersentumor)?
Dat gebeurt vaak op latere leeftijd, zo rond het zestigste levensjaar. Soms komt een glioom bij oudere of juist jongere mensen voor. De ziekte treft iets vaker mannen dan vrouwen.
Hoe vaak komen kwaadaardige hersentumoren voor? Hersentumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige hersentumoren komen redelijk vaak voor. In 2022 kregen 1.392 mensen de diagnose kwaadaardige hersentumor.
Hoe snel ze groeien is afhankelijk van de soort tumor. Sommige tumoren zijn agressiever en groeien snel. Anderen groeien langzaam. Ook zijn er hersentumoren die bijna altijd terugkomen na een behandeling.
Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. De goedaardige groeien niet door in de weefsels om de tumor heen en zaaien niet uit. Toch kan zo'n tumor gevaarlijk zijn, vooral als deze vlak bij een belangrijk hersendeel zit. Een kwaadaardige hersentumor noemen we kanker.
Gliomen zijn nog niet te genezen. Wel kunnen we de tumorgroei afremmen en de klachten bestrijden die ontstaan door een hersentumor. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek hopen we de zorg voor patiënten met een glioom verder te verbeteren. De onderzoeken die we verrichten zijn heel divers.
Bij het glioblastoom (graad IV) is de gemiddelde overleving circa 1-1,5 jaar. Na 2 jaar leeft nog één op de vier patiënten, na 5 jaar leeft nog één op de tien patiënten.
Samen erover praten en samen verdriet delen kan een grote steun zijn in deze periode. Geef uzelf de ruimte om te huilen, dit kan een goede uitlaatklep zijn voor opgehoopte spanning, onzekerheid, verdriet en angst. Zoek een vertrouwenspersoon. Dit kan uw partner zijn, een goede vriend of een familielid.
Een kwaadaardige hersentumor groeit snel en dringt wel door in het omliggende hersenweefsel. De tumor kan uitzaaien naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg. Een kwaadaardige hersentumor zaait heel zelden uit naar andere delen van het lichaam.
Onderzoek hersentumor
Door middel van een CT– of MRI-scan is vaak wel te zien dat iemand een hersentumor heeft, maar niet wat voor soort het is. De aard van een gezwel wordt vastgesteld met weefselonderzoek. Dit gebeurt door een biopsie, waarbij een stukje uit het gezwel wordt weggenomen.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Als eerste manier om hersentumoren op te sporen, kijken de onderzoekers naar het DNA van een stukje hersentumorweefsel van de patiënt. Dit DNA bevat unieke mutaties, deze mutaties proberen ze vervolgens op te sporen in de urine, bloed of plasma van de patiënt.
Wat zijn de oorzaken? Hersentumoren (gliomen) zijn zeldzaam.Er worden ongeveer tien tot twintig patiënten met een glioom per 100.000 inwoners per jaar gevonden.
Soorten hersentumoren
De goedaardige groeien niet door in de weefsels om de tumor heen en zaaien niet uit. Toch kan zo'n tumor gevaarlijk zijn, vooral als deze vlak bij een belangrijk hersendeel zit. Een kwaadaardige hersentumor noemen we kanker. Zo'n tumor kan wel doorgroeien in de weefsels om de tumor heen.
De meest voorkomende goedaardige hersentumor is het meningeoom, dat ontstaat vanuit de hersenvliezen.
Wie kan een glioom krijgen? Over de oorzaak van het ontstaan van gliomen weten we weinig. Gliomen ontstaan niet door een ongezonde levensstijl, zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Sommige hersentumoren komen vaker voor bij bepaalde erfelijke ziekten, maar deze erfelijke ziekten zijn weer erg zeldzaam.
Het is meestal een goedaardige tumor, die langzaam groeit. Je kunt hierdoor last hebben van hoofdpijn en misselijkheid. Andere klachten hebben te maken met de plek waar de tumor zit. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met zien, praten en emoties of je kunt epilepsie krijgen.
Graad 4. Bij deze gradering is er sprake van sterk verhoogde celdeling, betrokkenheid van bloedvaten en weefselverval. Deze tumoren komen het vaakst voor.