Let er wel op dat je niet je vloer molt met die lattenbodem. Ze zijn niet gemaakt om op de grond te liggen, dus vaak steken er schroefdoppen of haakjes uit. Als daar dan veel gewicht op komt, duwt dat zo in je vloer.
rug- en schouderklachten
De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille.
Als de ruimte tussen de latten erg hoog ligt zal u zelf ook wegzakken tussen de latopeningen. Het voelt dan alsof er kuilvorming in uw matras optreedt. Maar het probleem ligt in dit geval bij de lattenbodem. Kies dus voor een lattenbodem waarbij de latten maximaal 4 centimeter tussenruimte hebben.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Onder het bed: heel stoffig
Eventueel kan je de matras onder je bed bewaren afgedekt met een hoeslaken of in een grote dekbedovertrek stoppen. Maar pas dan wel op voor stof en huisstofmijt. Een goede ademende opberghoes is dan wel een aanrader. Af te sluiten met een rits zodat stof er niet in komt.
Leg een dik laken of matje op de grond.
Test je slaapmatje uit om er zeker van te zijn dat het voldoende steun biedt voor je rug. In sommige delen van de wereld slapen mensen op geïsoleerde matten. Tatami-matten zijn heel goed voor herhaaldelijk gebruik, maar massagematten, futons en zelfs yogamatten zijn ook geschikt.
Kan elk matras op een elektrische lattenbodem? Nee, niet elk matras kan op een elektrische lattenbodem. Een pocketveringmatras is vaak niet buigzaam genoeg om mee te veren.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
De verstelbaarheid van het hoofdgedeelte zou moeten beginnen bij de nek. Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Al onze lattenbodems, met uitzondering van de Medi XXL, zijn tot een breedte van 100 cm geschikt voor een lichaamsgewicht tot 130 kilogram. De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Een grondbed kies je om een zo laag mogelijke val te hebben, mocht je kind vallen. Alles wat je dan zou gebruiken, zoals bedhekjes, maken de val alleen maar groter en gevaarlijker.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Hoe stel ik handmatig mijn lattenbodem bij? Bij sommige lattenbodems is het mogelijk om de latten bij het heupgedeelte, individueel bij te stellen. Hierbij kan je de latten harder (dus niet zachter) maken. Deze schuifjes bevinden zich altijd in het midden van de lattenbodem.
Is een lattenbodem of bedbodem dan helemaal overbodig? Zeker niet! Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarbij moet onderaan de matras voldoende ventilatie mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Het korte antwoord op deze vraag: Nee, het is niet gezond om op een matras op de grond te slapen. Dit heeft alles te maken met ventilatie. Tijdens je slaap verlies je vocht door transpiratie. Een bedbodem zorgt ervoor dat het matras goed ventileert.
Een rechte stevige ondergrond biedt de meest natuurlijke houding in plaats van een slap matras. De grond zal echter uw doorbloeding afknellen waardoor er een onrustige slaap ontstaat.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.