Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand.
Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen.
Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het spiraal bevat 1 hormoon: 19500 microgram levonorgestrel (een progestageen)
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie. Ander onderzoek laat zien dat het gebruik van hormoonspiraal samen gaat met een sterkere reactie op stress.
Hoe betrouwbaar is Kyleena? Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Kyleena een betrouwbare anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebruikt wordt.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
De eerste maanden kan je last hebben van bijwerkingen: langere menstruatieperiodes, toenemend of tussentijds bloedverlies en buikpijn. Je baarmoeder moet dan nog wennen aan het spiraaltje. Die bijwerkingen kunnen ook blijvend zijn. Als dit je stoort, kan je overwegen om het spiraal te laten verwijderen.
Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
De werkzame stof is levonorgestrel. Het spiraal bevat 1 hormoon: 52000 microgram levonorgestrel (een progestageen)
De Kyleena-spiraal is kleiner dan de Mirena-spiraal
Zo zijn de afmetingen van de Mirena volgens VGH 32 x 32 x 4,4 mm en de afmetingen van de Kyleena 28 x 30 x 3,8 mm. Het is maar een klein verschil, maar jonge meiden en vrouwen die nog geen kind hebben gehad geven om deze reden vaak de voorkeur aan de Kyleena.
Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Kyleena® mag niet langer dan 5 jaar blijven zitten. Kyleena® kan op elk moment door je behandelaar gemakkelijk worden verwijderd. na verwijdering van Kyleena® ben je weer even vruchtbaar als tevoren. Sommige vrouwen voelen zich duizelig tijdens of na het verwijderen van Kyleena®.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.
Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden. U mag de eerste vijf dagen na plaatsing van het spiraal geen tampons gebruiken. Douchen, baden en zwemmen mag.