'Tudebekje' is een koosnaam, voor je schatje, lieveling of lieverd.
Hou wordt? Goud mien jong. Letterlijk vertaald staat hier: “Hoe wordt?” Dat is Gronings (en dus met zo min mogelijk woorden) om beleefd te vragen hoe het met de ander gaat. Het standaard antwoord daarop is: “Goud mien jong”.
Tiepelzinnig. In 2019 was het mooiste Groninger woord: tiepelzinnig. Als je 'tiepelzinnig' bent, dan ben je wispelturig en nerveus.
Het woord 'schier' heeft in Groningen en Drenthe de betekenis 'mooi'.
Sikkom betekent…
Klinkt als ietwat pietluttig, maar het maakt een wereld van verschil. Sikkom 100 is bijvoorbeeld maximaal 99, en zeker geen 101. Als iemand zegt “ik ben er sikkom om vier uur”, dan is hij of zij er uiterlijk om om 15:59 uur. Want Sikkom is bijna, maar net niet helemaal.
Het zal mij benieuwen!
Er is in het Gronings de uitdrukking Kop d'r veur. Het wil zo iets zeggen als houd moed, ga ervoor, hou vol.
Hai wil der tussenuut ~!") - dank u wel!
Dik doun in toene is Gronings voor barbecueën.
Definities die `scheuvel` bevatten: Schaats = 1) Artikel voor de ijssport 2) Doorloper 3) Glij ijzer 4) Glij-ijzer 5) Glijijzer 6) Glijschoen 7) Loper 8) Schaverdijn 9) scheuvel 10) Schoeisel 11) Schrikschoen 12) Sleper 13) Snelloper 14) Sportartikel 15) Wintersportartik... Volksvermaken = ...
Felisiteerd! Nait teveul drink'n - Groningse Verjaardagskaart - Wenskoarten.
Het woord beune is een oud Neder-Saksisch woord dat vlechtwerk betekende. Dit woord heeft verschillende betekenissen gekregen ook binnen het Neder-Saksisch Drents. Beune wordt nu gebruikt als er sprake is van een soort verhoging, b.v. in: - Het zoldertien boven de pompstraot was een beuntien.
Fries woord voor dienblad of voorwerp op iets op te zetten.
mèatje (o.)
mam (v.)
Klouk (Gronings voor "slim") is een quizprogramma op de regionale radio- en televisiezender RTV Noord. De normale uitzendingen worden gepresenteerd door Wiebe Klijnstra, de finale door Marcel Nieuwenweg.
Groningers zijn inwoners van de stad of provincie Groningen.
Eenmaal thuis zocht ik het op op internet en inderdaad: knieftig is Drents of Twents voor ingenieus. Dat woord zocht ik ook op. Betekenis: Vernuftig. Vindingrijk.
Moi is dus zowel te gebruiken als begroeting als bij het afscheid, en het kan het variëren tussen Moi, Moin, Moie en zelfs Morrie. Dat hangt er maar net vanaf waar in Drenthe je precies bent.
Vorig jaar stonden de woorden 'knooien', 'mieghummel' (mier), 'prugeltie' (klein kind), 'tolter' (schommel) en 'kopstubber' (ragebol) in de finale.