Solvabiliteit of solvabiliteitsratio geeft je inzicht in de weerbaarheid van je bedrijf. Hoe groter de solvabiliteit, des te sterker je financieel in je schoenen staat. Je bent minder afhankelijk van externe geldschieters omdat je investeringen voor een groot deel door je eigen onderneming zijn betaald.
Definities. Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Een slechte solvabiliteit betekent ook dat het bedrijf voor het grootste deel uit vreemd vermogen bestaat. Dit betekent dat een bedrijf bijna volledig afhankelijk is van geldverstrekkers, maar ook financieel niet compleet gezond is.
De solvabiliteit zegt veel over de mate waarin je bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan. Als je onderneming groeit wordt ook je financiële balans groter. Daarom is het belangrijk je eigen vermogen in de gaten te houden.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Een gangbare formule is bijvoorbeeld: eigen vermogen / vreemd vermogen. Hoe groter het eigen vermogen om het vreemd vermogen te financieren, hoe groter de solvabiliteit van het bedrijf. De solvabiliteit kan dus kortweg samengevat worden als de verhouding van het eigen vermogen tot de schulden van het bedrijf.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Liquiditeit is de mate waarin de onderneming haar schulden op de korte termijn kan voldoen. Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen.
De bank ziet jouw onderneming als 'financieel gezond' als de uitkomst van de berekening ligt tussen de 20 en de 40 procent. Dit is overigens wel enigszins afhankelijk van je branche en ondernemingsvorm.
De gewenste waarde voor dit kengetal ligt tussen de 1 en 1,5. Bij een waarde die kleiner is dan 1 ben je niet liquide en kun je niet voldoen aan de kortlopende verplichtingen met faillissement als gevolg.
Solvabiliteit geeft aan of de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Liquiditeit geeft aan of de onderneming op de korte termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Rentabiliteit geeft weer hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
Als u de gegevens van een onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen raadpleegt, kunt u ook te weten komen of ze voldoende solvabel is. Een onderneming kan immers in moeilijkheden verkeren waardoor haar voortbestaan in gevaar komt.
De debt ratio geeft de verhouding weer tussen het vreemd vermogen en het totale vermogen van een onderneming. Als de debt ratio daalt, verbetert de solvabiliteit. Een lage debt ratio zorgt voor vertrouwen bij de verschaffers van het vreemd vermogen.
Als u niet meer precies weet waar u schulden heeft, kan het Bureau Krediet Registratie u hierbij helpen. U kunt opvragen wat er op uw naam geregistreerd staat. Zo weet u of u nog 'slapende schulden' heeft die u mee kunt nemen in uw schuldenoverzicht.
Rentabiliteitsratio's geven aan of een onderneming voldoende 'rendabel' is en op het vermogen voldoende winst maakt. De rentabiliteit of rendabiliteit (beide termen zijn correct) geeft dus aan hoeveel winst er behaald is met het geïnvesteerde vermogen.
Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen.
DNB schrijft banken een minimaal liquiditeitspercentage voor. Banken kunnen krediet verlenen, zolang zij maar boven dit minimale percentage blijven. Stel dat DNB een minimaal liquiditeitspercentage van 20% voorschrijft.
Als de som van de vlottende passiva groter is dan de som van de vlottende activa, beschikt je onderneming over een negatief netto werkkapitaal. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt ingezet voor de financiering van de vaste activa.
Ook dit is prima. Als het debt ratio daalt, stijgt de solvabiliteit. Het bedrijf heeft dan meer eigen vermogen en leunt dus minder zwaar op geldschieters.
Hoe lager de solvabiliteit, hoe hoger het risico dat de lening niet wordt terugbetaald, en dus hoe kleiner de kans dat de lening wordt uitgegeven. Investeerders: Voor investeerders een belangrijke ratio om naar te kijken wanneer zij willen weten wat de kans is dat er dividend uitgekeerd gaat worden.
Dit is een term die aangeeft dat een bedrijf er financieel goed voor staat en haar betalingsverplichtingen nakomt.