Het beste kun je je banaantje of appeltje tussen de maaltijden door eten en niet combineren met andere productgroepen. Eet je fruit dan minstens een uur voor je volgende maaltijd. Granen zoals rijst, tarwe, gerst, couscous, brood, spelt zijn geen goed huwelijk met dierlijke proteïnen zoals vlees en zuivel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.
Een dessertschaaltje aardbeien of bessen zoals frambozen, rode, witte, blauwe, stekel- of braambessen, … Een schijf verse ananas of twee schijfjes ananas uit blik/bokaal op sap. Twee mandarijnen, kleine pruimen, kiwi's, verse abrikozen of vijgen, … Twee handjes kersen.
Wanneer je de kiwi uit je yoghurt haalt of pas vlak voor consumptie toevoegt aan je yoghurt, dan kunnen enzymatische reacties voorafgaand aan consumptie van je yoghurt voorkomen worden en kunnen wijzigingen in de textuur en smaak voorafgaand aan de consumptie van je yoghurt ook voorkomen worden.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Vers fruit
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden.
Bijna elk ander fruit kan worden toegevoegd aan kiwi smoothies. Fruit zoals bosbessen, bananen, meloen, ananas, aardbeien en appels zijn ideaal.
Door met regelmaat blauwe bessen of het sap ervan te drinken versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen. Net als cranberry's, bevatten blauwe bessen stoffen die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten. Dit kan urineweginfecties voorkomen.
Inmiddels is duidelijk dat de rode en paarse bessen bijna allemaal bij de meest gezonde fruitsoorten behoren. Neem bijvoorbeeld de framboos. Frambozen zijn, net zoals veel andere wilde bessen, vezelrijk, suikerarm, barsten van de antioxidanten en zitten ook nog eens vol met vitamines en mineralen.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten. Een kiwi om je dag mee te starten is dus een prima plan!
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Net als ananas bevat papaja ook proteasen die helpen bij het verteren van eiwitten. Ze bevatten echter ook nog een andere groep proteasen: papaïne. Eet de papaja rijp en ongekookt.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.