Indien gewenst kunt u een hulpmiddel voor de treurhouding huren: de desktop (of treursteun). Het hulpmiddel is niet verplicht. De desktop is in verschillende standen in te stellen waardoor lezen, eten of slapen tijdens het treuren een stuk aangenamer wordt. U kunt de desktop op de rand van een tafel plaatsen.
De kans dat een klein maculagat spontaan herstelt, is klein. Als men afwacht, wordt het gat vaak groter en wordt de prognose slechter. Meestal wordt dan ook geadviseerd om het maculagat te laten behandelen.
Een maculagat kan spontaan ontstaan door veranderingen in het glasvocht. Door veroudering van het glasvocht verschrompelt de gelei. Hierdoor kan het glasvocht aan de gele vlek trekken en kan een maculagat ontstaan.
Het uiteindelijke resultaat is moeilijk te voorspellen. De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
Vaak is dit meerdere dagen. Een houding volhouden kan soms best veel van u vragen. Probeer het houdingsadvies toch zoveel mogelijk op te volgen. U kunt de treurhouding zittend en liggend met elkaar afwisselen.
Tijdens de operatie is er gas of olie in uw oog achtergelaten. Om deze gas- of oliebel na de operatie op de juiste plaats tegen het netvlies te laten drukken heeft de netvlieschirurg u voor enige tijd een houdingsvoorschrift gegeven, namelijk de treurhouding.
We zullen er voor zorgen dat je ogen tijden de verdoving gesloten blijven en beschermd worden. We plakken je oogleden toe met kleefpleister. Hierdoor vermindert de kans dat cornealetsels optreden. Wanneer je een dunne huid hebt kan het losmaken van die kleefpleister je ooglid beschadigen.
Het is normaal dat u direct na de operatie enige pijn zult ervaren aan het oog. Meestal is dit draaglijk en vermindert het al gedurende de dag. Houdt de pijn echter aan dan kunt u pijnstillers als paracetamol innemen. Deze krijgt u na de operatie mee met instructies over de inname.
U mag tot 14 dagen na de operatie niet zwemmen of sporten. Contactsporten worden helemaal afgeraden. U mag weer autorijden na overleg met de oogarts. U mag vanaf de tweede dag na de operatie weer bukken en (tot 5 kilo) tillen.
Gas verdwijnt vanzelf uit het oog. Dit duurt drie tot acht weken, afhankelijk van het soort gas. De patiënt ziet de gasbel kleiner worden en vaak in kleine belletjes (zwarte rondjes) uiteenvallen. Met gas in het oog mag u niet vliegen of hoog de bergen ingaan.
Het zicht dat door de maculadegeneratie al is verdwenen, kan niet meer helemaal terugkomen. Als de aandoening in een vroeg stadium is ontdekt, kan de behandeling van natte maculadegeneratie in sommige gevallen wel een verbetering van het zicht geven. Vroege opsporing van de aandoening is dus erg belangrijk.
Mensen die minder zien door een oogaandoening kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met verkeersborden lezen, overzicht behouden of gevaar zien aankomen. Daarom gelden er geschiktheidseisen als mensen met een oogaandoening willen autorijden. Denk hierbij aan aandoeningen als staar, macula degeneratie of glaucoom.
Afhankelijk van uw klachten kan besloten worden om de macula pucker met een operatie weg te halen. Of een operatie nodig is, hangt af van verschillende factoren. Uw oogarts bespreekt de mogelijkheden met u.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna.De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Hoe maculadegeneratie voorkomen
Eet gezond, met vooral genoeg fruit en groene bladgroenten (spinazie, groene kool en boerenkool). Uit onderzoek is gebleken dat fruit en groene bladgroenten een gunstig effect hebben op maculadegeneratie. Stop met roken. Roken vergroot de kans op maculadegeneratie.
Zoals bij iedere operatie kan na een vitrectomie een nabloeding of infectie optreden. Bij een bloeding wordt het gehele beeld plotseling wazig. Een bloeding verdwijnt meestal vanzelf. Een infectie komt zelden voor (0,05%), maar kan ernstige gevolgen voor het zicht hebben.
Om te mogen rijden moet de gezichtsscherpte van uw beste oog minimaal 0,8 zijn. En van uw slechtste oog moet de gezichtsscherpte minimaal 0,1 zijn. Als u met 1 oog minder gaat zien dan 0,1 en u al een groot rijbewijs heeft, dan mag u tot 3 maanden niet rijden. U kunt dan het beste naar uw oogarts voor advies.
Na de behandeling
Het netvlies herstelt zich langzaam. Dat betekent dat het zien na de operatie pas in de loop van weken tot enkele maanden verbetert. Meestal herstelt het gezichtsveld zich vrijwel volledig. De gezichtsscherpte kan beperkt blijven.
De kosten zijn conform de richtlijnen van het RIZIV-INAMI. De totale kostprijs van deze behandeling en de oftalmologische consultatie (zie hierboven) bedraagt 410,80 € (410 Euro en 80 Eurocenten). De postoperatieve opvolging kan gebeuren bij uw eigen oogarts.
Na de operatie is de gasbel zichtbaar. Zolang er een grote gasbel in het oog zit, kunt u weinig zien met het geopereerde oog. Na verloop van tijd merkt u dat u over de gasbel heen kunt kijken en de bel langzaam uit het oog verdwijnt (men ziet een soort waterspiegel, alsof je door een aquarium kijkt).
U mag niet autorijden zolang er gas in het oog aanwezig is. Wanneer u weer mag rijden hangt af van de duur van de aandoening, het type aandoening en de gezichtsscherpte van het andere oog. Vraag aan uw behandelend oogarts tijdens de controle 2 weken na de ingreep wat voor u geldt.
Meestal kun je de dag van de operatie weer naar huis. Na een netvliesoperatie is het zicht enige tijd beperkt. Dit komt onder andere door de pupilverwijdende oogdruppels. Zelf autorijden is daarom niet toegestaan.
In het kort. Bij een plaatselijke verdoving is uw oog verdoofd. U voelt geen pijn bij de oogoperatie.
Bij een volledige verdoving smeren we zalf op je ogen om ze te beschermen. Daardoor zie je na je operatie soms niet goed. Dit gaat vanzelf weg.
Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht.