Moedervlekken kunnen in principe op alle delen van het lichaam voorkomen, zelfs op de geslachtsdelen.
Een angioom is een goedaardige, overmatige groei van bloed- of lymfevaten in de huid. Een lipangioom, ook wel venous lake genoemd, is een zeldzame aandoening op de lip, welke te herkennen is aan een verheven donkere plek op de lip.
Melanomen ontstaan bij vrouwen meestal op de benen, bij mannen op de rug en bij ouderen op het hoofd. Maar soms zitten ze ook op het slijmvlies in de mond of in een oog.
Je moedervlek is 6 millimeter of groter.Je moedervlek wordt groter of verandert van vorm of kleur.Je moedervlek jeukt of bloedt.Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Ook per ongeluk opengekrabde en daardoor bloedende moedervlekken worden vaak gezien als onheilspellend. De beschadiging plaveit de weg voor kanker, is het idee. Wetenschappelijk gezien is hier geen bewijs voor. Een bloedende moedervlek is dus echt niet altijd het begin van huidkanker.
Kan ik zelf een moedervlek verwijderen? Nee, het verwijderen van een moedervlek kan alleen gedaan worden door een arts. Een moedervlek zit diep in de huid en kan opnieuw terugkomen wanneer deze niet goed wordt verwijderd, maar kan ook gaan ontwikkelen tot een kwaadaardige moedervlek.
Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. In groepjes bij elkaar vormen zij een moedervlek. Bij een melanoom verandert een groep pigmentcellen in kankercellen.
Hoe krijg je moedervlekken? Soms is een moedervlek er al vanaf dat je geboren bent. Dit heet een aangeboren moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan als je tussen de 3 en 20 jaar oud bent.
Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke aanleg en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven leidt tot de vorming van nieuwe moedervlekken.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Let op atypische moedervlekken
Een (moeder)vlek is verdacht als deze een of meer van de volgende eigenschappen heeft: Asymmetrie: de vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm. Border: de vlek heeft een onregelmatige, grillige rand. Color: de vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
Het lichaam laat de pigmentcellen in de huid verdwijnen. In de loop van jaren kan hierdoor de gehele moedervlek langzaam vervagen. Het is volkomen onschuldig.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen.Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal.Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Ook kan het uitmaken of u de moedervlek door uw huisarts, of door een dermatoloog of door een plastische chirurg laat weghalen. Zo kunnen de kosten variëren tussen 75 en 300 euro per behandeling.
Ga bij veranderingen altijd naar de dokter." Trek aan de bel wanneer er ineens een nieuwe plek ontstaat, zoals een donkere plek of zwarte stip. "Trek ook aan de bel wanneer er ineens een nieuwe plek ontstaat, zoals een nieuwe moedervlek, een donkere plek of een zwarte stip op een verder gave arm.
Sommige moedervlekken zijn lichtbruin, andere kunnen bijna zwart kleuren. De kleur van een moedervlek is onder andere afhankelijk van de concentratie melanocyten en de mate waarin zij pigment produceren. Of je veel of weinig moedervlekken hebt is voor een groot deel genetisch bepaald.
Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Een moedervlek is een stukje huid met meer bruine kleurstof dan de rest van je huid. Het is normaal om moedervlekken te hebben. Iedereen heeft ze. Meestal hoeft een moedervlek niet behandeld te worden.
"De meeste moedervlekken kunnen geen kwaad. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Sommige zijn aangeboren, andere ontstaan pas later in het leven of gaan weer weg. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt niet heel vaak."
Je mag na 24 uur wel weer douchen. Haal het verband of de pleister eraf als je gaat douchen. Doe na het douchen weer een schoon verband erop.
De te verwijderen moedervlekken worden eerst plaatselijk verdoofd door middel van een aantal prikjes. De prikjes zelf zult u wel voelen. De ingespoten verdovingsvloeistof kan een beetje branderig aanvoelen en soms zelfs ook als pijnlijk worden ervaren. Vooral de neus en oren zijn gevoelige gebieden.
Jeukende moedervlekken kunt u het best goed invetten en goed beschermen tegen irritatie. Het blijft belangrijk om een jeukende moedervlek goed in de gaten te houden en bij verandering (van grootte, kleur, vorm), naar de huisarts te gaan.
Haar uit moedervlek verwijderen mag
Maar het uittrekken van een haartje uit je moedervlek kan geen kwaad. Dat het kankerverwekkend zou zijn is een fabel! Wanneer je een haar uit je moedervlek trekt, verandert er niets aan de structuur van de moedervlek. Ook de kans op infecties is heel klein.
Bloeden van de moedervlek
Neemt u een of meerdere van deze veranderingen waar, dan is het belangrijk uw huisarts of dermatoloog te raadplegen! Een snelle beoordeling is van groot belang! Het kan zijn dat ook de rest van het lichaam beoordeeld wordt op moedervlekken.