Voor de smaak kunt u kruiden en specerijen toevoegen zoals natriumarme Maggi, natriumarme Aromat, natriumarme tomatenpuree. U kunt ook kant-en-klare natriumarme soep gebruiken (zie 'Natriumarme voedingsmiddelen').
Voorbeelden: peper, peterselie, selderij, bieslook, gember, kruidnagel en nootmuskaat.
Door te kiezen voor verse groente, vlees of vis eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten zoals groente uit blik of gerookte zalm. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zoutbewuste manier bereiden met verse ingrediënten en op smaak maken met verschillende kruiden.
Het natriumbeperkt dieet houdt in dat u per dag 5-6 gram keukenzout per dag mag gebruiken (=2000-2400 mg natrium). U kunt dit bereiken door zelf geen zout toe te voegen aan de maaltijd en producten die veel zout bevatten te vermijden.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel een beetje mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium.
Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen. Keltisch zout bevat ook minimale sporen jodium.
Er zijn zoutsoorten die minder keukenzout (natriumzout) bevatten. Ze zijn bekend onder de namen halvazout, magnesiumzout, mineraalzout of dieetzout. Deze zouten bevatten 50 tot 90% minder natrium dan keukenzout. In dieetzout is natriumzout voor een groot deel vervangen door kaliumzout.
"Een combinatie van natrium en kalium zorgt voor een goede bloedsomloop. Het is sowieso gezonder, omdat er minder natrium in zit." Als je last hebt van je spieren zou het kunnen dat door het eten van light zout de klachten afnemen, aldus JOZO. "Hoe minder zout, hoe beter", meldt JOZO ook.
Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout per 100 gram. Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout per 100 gram. Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram. Geen natrium / zout toegevoegd: er is geen zout toegevoegd, het product bevat maximaal 0.3 gram zout per 100 gram.
Ook wordt sushirijst vaak gekookt in water met zout.Hierdoor bevat een portie sushi vaak al 3 gram zout en dan hebben we de sojasaus nog niet meegeteld. Wil je minder zout binnenkrijgen, maar toch sushi blijven eten? Maak de sushi dan zelf en voeg geen zout toe bij het koken van de rijst.
Zorg dat je voldoende drinkt wanneer je last hebt van braken, diarree of overvloedig zweten. Let er dan wel op dat je geen té grote hoeveelheden water drinkt. Wissel af met dranken waaraan zogenaamde elektrolyten of zouten toegevoegd zijn (ORS vloeistof, sportdranken).
Van nature zit er slechts een heel kleine hoeveelheid natrium in fruit, groente, bonen en granen. Het meeste natrium wordt echter verkregen uit bewerkte producten zoals kant-en-klaar producten, zoutrijke snacks, soepen, sauzen, vleeswaren, vleesvervangers, brood, visproducten, kaas, zuurkool en snoep.
Natrium is een mineraal en vormt samen met chloride het product dat we allemaal kennen als (keuken)zout. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.
Voordeel zout
Naast dat ons lichaam het nodig heeft, zorgt zout ervoor dat ons eten lekkerder smaakt. Het onttrekt vocht waardoor de celstructuur van een product verandert en aroma's vrijkomen. Hierdoor proef je veel meer met slechts een beperkte hoeveelheid zout.
Wat is zout? Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium. Lees meer over de gezondheidseffecten van zout en hoeveel zout je kunt eten.
Het zout in chips
In chips zit veel zout. Een portie van 50 gram (2 kleine zakjes) bevat 0,7 gram zout. Dat is meer dan een portie gezouten pinda's, al lijken die veel zouter te zijn.
Toch kan een lichaam ook niet zonder zout. Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout.
Bij een zoutarm dieet zorg je ervoor dat je maximaal 5 á 6 gram zout per dag eet. Lees meer over een zoutarm dieet. Wat zijn zoutarme maaltijden? Een zoutarme maaltijd bevat maximaal 0,3 gram zout per 100 gram.
Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat uw voeding minder natrium moet bevatten. Vroeger werd gesproken over een zoutloos of zoutarm dieet. Een betere term is echter natriumbeperkt dieet.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.