Hoe verlaat de chemo je lichaam? De afvalstoffen van de chemo verlaten in heel kleine hoeveelheden je lichaam via lichaamsvocht.Vooral via urine en ontlasting, braaksel en zweet.Maar ook via sperma of vaginaal vocht, wondvocht, bloed en tranen.
Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Na toediening komen de cytostatica in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij vrijwel overal in het lichaam kankercellen bereiken.
Klachten van misselijkheid en braken kunnen al optreden tijdens de toediening van de chemotherapie of tijdens de uren erna. De klachten kunnen enkele dagen tot een week aanhouden.
Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals het openbaar vervoer, winkels of voetbalstadions. Ga mensen die verkouden zijn of griep hebben zo veel mogelijk uit de weg. Door de chemo heb je, vooral 10 tot 15 dagen na de behandeling, een verhoogd risico op infecties.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Na de chemotherapie
Meestal kijkt de arts na 2 of 3 chemokuren of de behandeling goed gaat en de tumor kleiner wordt. De tumor kan ook even groot zijn gebleven. Soms werkt de chemokuur niet. Als dat zo is bespreekt uw arts de mogelijkheden met u.
Probeer voldoende te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Bij chemotherapie is voldoende drinken ook erg belangrijk. Hierdoor kunnen uw nieren de afvalstoffen goed afvoeren. De hoeveelheid vocht wat u nodig heeft is per chemokuur verschillend, wel wordt er uitgegaan van minimaal 1.5 liter vocht.
Het is belangrijk om goed, evenwichtig en gezond te eten tijdens jouw chemotherapie. Door een goede voeding kunnen de gezonde cellen die door de chemotherapie beschadigd zijn, zich sneller herstellen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om tijdens de chemotherapie goed te blijven eten.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Een chemotherapie kan ook palliatief zijn als de kanker niet kan worden genezen. Ze kan de ziekte vertragen door de tumor te verkleinen, door uitzaaiingen te vernietigen of hun aantal te verminderen. Zo kan de levensverwachting soms met meerdere jaren verlengd worden.
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
"Vaak weten we uit onderzoek dat een behandeling bij een bepaald percentage patiënten aanslaat, bijvoorbeeld bij veertig procent. Maar je weet niet of die specifieke patiënt die tegenover je zit, hoort bij de veertig of de zestig procent.
Extra goed schoonmaken en zorgvuldig omgaan met besmet wasgoed zijn belangrijk in de eerste week na de chemokuur. Zo voorkom je dat je als naaste of mantelzorger in aanraking komt met de resten van chemotherapie.
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.
Het hangt af van het soort chemotherapie en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. U zou last kunnen krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en haaruitval. Ook kunt u last krijgen van infecties, bloedarmoede en bijvoorbeeld een bloedneus of kleine bloedingen op de huid.
Door de invloed van chemotherapie op het slijmvlies, kunnen uw ogen droog en branderig aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw ogen juist meer gaan tranen. Na afronding van de behandeling met chemotherapie, zullen deze klachten overgaan. Heeft u veel last van droge ogen, dan kunnen oogdruppels voorgeschreven worden.
Vaak is er nog een aantal mogelijkheden om een leven te rekken waarbij chemotherapie een belangrijke rol speelt. Als de chemotherapie niet alle tumorcellen heeft weten te vernietigen en de kanker is uitgezaaid, kan de groei ervan in sommige gevallen onderdrukt worden. Enkele maanden, maar soms ook (vele) jaren.
Probeer: Friszure voedingsmiddelen zoals een fruitsnoepje, yoghurt, fruit. Munt-smaken zoals een pepermuntje, kauwgom. Extra suiker, zout en kruiden.
Veel soorten chemotherapie geven volledige haaruitval. Hoewel de haaruitval bijna altijd tijdelijk is, wordt het door veel patiënten als belastend ervaren. Hoofdhuidkoeling kan er voor zorgen dat u minder haaruitval op uw hoofdhuid heeft. Hier leest u meer over de behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Ons advies
Eet of drink geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan als je chemotherapie krijgt. Vraag bij andere medicatie altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken. Rondom chemotherapie mag je gewoon (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.