Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Angst en paniekaanvallen: Serotonine draagt bij aan het reguleren van de stemming. Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken.
Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een angststoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.
Hoewel nog niet bekend is hoe angst precies ontstaat in de hersenen, weten we wel dat met name de amygdala een belangrijke rol speelt bij angst en paniek. De amygdala legt verbanden tussen informatie uit de zintuigen en koppelt deze aan emoties.
Door angst maakt uw lichaam een stresshormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt. Hierdoor kunt u snel, en met een reflex, reageren.
Vrouwelijke hormonen hebben invloed op een paniekstoornis, al weten we niet precies hoe het werkt. De klachten van een paniekstoornis worden vaak minder tijdens een zwangerschap en nemen weer toe na een bevalling. Na de menopauze worden de klachten ook weer minder.
Vitamine B6 helpt het lichaam deze specifieke remmende neuronen aan te maken, die letterlijk en figuurlijk rust in het hoofd brengen.” Kortom, vitamine B6 lijkt de aanmaak van GABA te bevorderen. En dat zorgt voor minder angstgevoelens.
Angsten worden erger door cafeïne, drugs en alcohol
Dat geldt ook voor drugs en softdrugs zoals hasj en alcohol. Vaak wordt gedacht dat dit soort middelen angst en spanningen verminderen, zoals het “slaapmutsje” om beter in slaap te vallen.
Gezonde voeding
Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding. Wanneer je last hebt van angstklachten kan koffie mogelijk bepaalde sensaties triggeren (zoals een gejaagd gevoel, hartkloppingen of trillen) die de angst kunnen doen laten toenemen.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Je serotonine niveau bepaalt in hoeverre jij je gelukkig voelt. Het is namelijk een gelukshormoon. Bij gebrek aan serotonine kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen.
Meestal ontstaat een serotonine tekort vooral door de levensstijl die iemand erop nahoudt. Indien je bijvoorbeeld langdurig wordt blootgesteld aan stress, daalt de serotonine-aanmaak in je brein.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Symptomen van een serotoninesyndroom kunnen zijn: spiersamentrekkingen, heftig zweten, versnelde hartslag, hoge koorts, rillen, verwijde pupillen, opwinding, verwardheid, diarree, oververhitting, spierstijfheid en overactieve reflexen.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
Probeer om 'in'uw hand te ademen. Dit wil zeggen, begin uw ademhaling vanuit de buik, laat uw buik opblazen als een ballon op de inademing en rustig leeglopen op de uitademing. Concentreer u enkel op het heen en neer bewegen van uw buik (en uw hand) op het ritme van uw ademhaling.
Lukt het niet om zelf je angststoornis onder controle te krijgen? Erover praten met familie en vrienden helpt om stress te verminderen en zorgt voor afleiding. Ook kun je proberen van je angststoornis af te komen met hulp van een psycholoog. Vaak krijg je dan cognitieve gedragstherapie.
Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen. Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken.
Vooral in de beginfase, als de klachten nog niet heel sterk aanwezig zijn, een kruidige thee als Sint-Janskruid heel goed helpen bij het bestrijden van angst, paniek en zelfs nachtmerries.
Magnesium bisglycinaat is de beste magnesium tegen angst en negatieve gedachten, omdat deze vorm de hersenfunctie optimaal ondersteunt. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee moleculen van het aminozuur glycine.
Progesteron staat ook wel bekend als het 'Zen-hormoon' vanwege haar kalmerende werking. Het heeft zelfs een soort valiumachtig effect; het maakt je rustig en helpt je aan een goede nachtrust. Progesteron beweegt mee met jouw menstruatiecyclus.
Wanneer er gevaar dreigt gaat de amygdala – het emotionele operatiekwartier van je hersenen, signalen uitsturen naar de rest van je brein. Hierop schiet de hypofyse in actie die op zijn beurt signalen doorstuurt naar de bijnieren. In de bijnieren zitten onder andere adrenaline en cortisol opgeslagen.
Meestal ademen we bij stress, angst of paniek hoog in de borst. Dit brengt ons lichaam in een staat van paraatheid, ook wel de 'vecht of vlucht' modus genoemd. Om uw lichaam en geest tot rust te brengen, is het belangrijk dat uw lichaam in de 'rust en verteer' modus komt.