Een grillpan wordt gebruikt om op hoge temperatuur groenten, vlees en vis dicht te schroeien. Het is in de meeste gevallen een vierkante pan met ribbels op de bodem. Deze ribbels zorgen niet alleen voor een unieke uitstraling van jouw maaltijd, maar het bevordert ook de grillsmaak.
De ribbels in de bodem van de grillpan hebben enkele voordelen: het vlees of de groente bakt in hun eigen sappen, waardoor je geen boter of olie nodig hebt en gezonder kan koken. Ook trekt het vet wat vrij komt wanneer je gaat grillen, niet in het product maar blijft achter tussen de ribbels.
Wanneer je heel dikke stukken vlees of vis gaat bakken in de grillpan, kan het zijn dat de hitte niet goed tot in de kern geraakt. Deze stukken kun je dan eerst grillen zodat ze een mooi rastermotief en die lekkere gegrilde smaak krijgen, en vervolgens in de oven op 175°C verder garen tot ze zijn zoals jij ze wenst.
Gebruik een grillpan voor je biefstuk. Naast de traditionele ruitjes textuur die het daarvan krijgt, zorgt het er ook voor dat de biefstuk dankzij de hoge temperatuur snel dichtschroeit, waardoor hij zijn vleessappen behoudt en heerlijk sappig blijft.
Verwarm een grillpan voor. Bestrooi de biefstuk met een beetje zout en versgemalen peper en bestrijk met zonnebloemolie. Gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant.Draai het vlees om en gril de andere kant circa 3 minuten.
Bij een grillpan is het gebruikelijk het voedsel te besmeren/stuiven met vet voordat je het in de grillpan legt (of op de grillplaat). Bij een koekenpan doe je vet in de pan voordat je gaat bakken.
De allerbeste grillpannen zijn gemaakt van gietijzer: een materiaal dat heel heet kan worden en vlees of vis dus meteen dichtschroeit. Bovendien gaat zo'n gietijzeren pan, als je ze goed onderhoudt, je leven lang (of zelfs langer!) mee.
Een grote hoeveelheid warme olie of vet kan rook veroorzaken. Zorg ervoor de zijde van de grillplaat die u niet gaat gebruiken schoon en droog is voor u de plaat omdraait. Verwijder overtollig vet en resten met een houten of kunststof spatel van de plaat en veeg ze in de vetopvangbak.
Het gebruik van een grillplaat op je kookplaat is simpel, zeker op inductie. Plaats de grill op de inductie kookplaat en laat deze opwarmen.Zodra deze op temperatuur is, kan je beginnen met grillen.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Een grillpan voor inductie gebruik je op een inductiekookplaat. Met een grillpan grill je groenten, vis en vlees op een hoge temperatuur. Hierdoor schroei je ingrediënten snel dicht en behoud je alle sappen. Door de ribbels op de bodem van de pan ontstaan de herkenbare grillstrepen op het eten.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen.
Strooi wat grof zout of keukenzout in de pan en doe er vervolgens een klein beetje warm water bij zodat je een papje krijgt. Wrijf dit papje met een nylon borstel of een siliconensponsje over de hele pan, goed tussen de ribbeltjes. Schuur alle aangebakken restjes weg. Spoel de pan schoon met heet water.
Gietijzer en inductie
En gietijzer is ook een van de beste materialen om gemagnetiseerd te worden door inductie. Een gietijzeren grillpan is daarom een goede grillpan om te gebruiken op inductie.
De ideale pan is gemaakt van staalplaat met een dikke bodem. Deze zijn bestand tegen hoge temperatuur en hebben optimale hitteverdeling. Let op de juiste grootte, voor twee steaks heb je een doorsnede van 24 centimeter nodig. Bestrooi de steaks met grofgemalen peper en zout.
Laat de temperatuur niet te hoog oplopen
Zet je pan niet op een super heet vuur. Dit is één van de meest gemaakte fouten wanneer mensen grillen. Bakken doe je tussen de 200-230°C, verbranden of carboniseren doe je boven de 250°C. Stel dus tijdig je vuur bij!
Zo gril je vlees
Zout het vlees kort van te voren (maximaal 15 minuten), dit geeft het vlees extra smaak. Geen peper, dit verbrand en geeft een bittere smaak. Leg het vlees op of tussen de grill. Schrik niet: het vlees plakt eerst vast aan je pan of barbecue, maar het laat vanzelf los.
Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.
Roerbakken is namelijk ook het omscheppen van groenten in een hapjespan tot het gaar is, maar dat is geen wokken. Je bent wel aan het wokken als je je ingrediënten in een loeihete pan al omscheppend snel laat garen.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
De biefstuk is gebakken en moet 5 tot 10 minuten rusten. Tijdens het rusten gaart de biefstuk dan nog even na. Om hem warm te houden wordt hij vaak in aluminiumfolie gewikkeld. En ja, dan blijft het vlees warm.
Je kunt een biefstuk ook in olijfolie bakken. Olie kan veel heter worden dan boter zonder te verbranden.