Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die groeien in de regio Champagne in Frankrijk. In die regio worden ze geoogst en tot wijn gemaakt. Alleen mousserende wijnen uit de regio Champagne in Frankrijk mogen de naam “champagne” dragen.
De betekenis van Champagne kan terugslaan op twee betekenissen. Le champagne (zonder hoofdletter) slaat terug op de mousserende wijn.La Champagne daarentegen staat voor de naam van de provincie die haar naam heeft gegeven aan deze godendrank.
Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn maakte van blauwe druiven.
Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen.
Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Champagne, cava en prosecco: de verschillen in het kort
Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel €20,- of meer.
Champagne zonder koolzuur is geen feestje
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Sekt is de benaming voor mousserende wijn uit Duitsland. De Duitsers zijn gek op het drankje: ze drinken er gemiddeld zo'n 5 liter per persoon per jaar van.
Met een niet te bevatten prijs van 275.000 dollar per fles is deze Heidsieck uit 1907 de onbetwistbare nummer één van onze lijst. Zoals de naam aangeeft, werd deze vintage Champagne gebotteld in het jaar 1907.
1. Moët & Chandon Imperial Brut. De grootste en bekendste Brut champagnes ter wereld is ook tegelijkertijd een van de beste. Bij diverse champagne wedstrijden, scoort de Moët & Chandon Imperial Brut keer op keer op een van de hoogste scores van haar categorie.
Dom Pérignon is de topcuvée van champagnehuis Moët & Chandon, en wordt uitsluitend gemaakt in goede oogstjaren. De champagne is vernoemd naar de benedictijner monnik Dom Pierre Pérignon (1638-1715) die als keldermeester van de abdij in Hautvillers veel onderzoek deed naar de kwaliteitsverbetering van wijn.
Moët & Chandon
MO-ÈTT ee Sjandon: duidelijk de T van Moët uitspreken! (bijna zoals de T in mouette ofwel zeemeeuw). Op het einde van Chandon gebruiken Fransen een korte, wegvallende n gebruiken.
Net als witte en rode wijn kan champagne volgens onderzoek een gunstig effect hebben op de conditie van je tikker. Campagne bevat namelijk dezelfde antioxidanten die schade aan hartvaten kunnen voorkomen, slecht cholesterol kunnen verminderen en vorming van bloedproppen kunnen tegengaan.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Kortom het (zilveren) lepeltje in de flessenhals doet helemaal niets. Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
De bodems zijn er rijk aan kalksteen en gravel.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Freixenet ([ˌfɾəʃə'nɛt]) is een Spaanse producent van cava, een Spaanse mousserende wijn. Freixenet is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in Catalonië. Het is een van de grootste cavaproducenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro.
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.