Bij een biopsie neemt de arts een stukje weefsel weg uit de afwijking in je long of uit de uitzaaiing: een biopt. Daarna wordt duidelijk of het om longkanker gaat. De arts kan het stukje weefsel uit de long op twee manieren wegnemen. Welke manier de arts kiest, ligt aan de plek van de afwijking.
Bij een biopsie halen we een stukje weefsel weg, een biopt. Het biopt onderzoeken we in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is. We doen een biopsie om te onderzoeken of u een bepaalde ziekte heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking, abces of een goedaardige of een kwaadaardige tumor.
Na 1 uur na de biopsie maken we een controlefoto van uw longen. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u na enkele uren naar huis. 's Avonds mag u de pleister verwijderen. De uitslag van het laboratorium is na ongeveer een week bij uw behandelend arts bekend.
Een longpunctie wordt uitgevoerd als er sprake is van een afwijking in het longweefsel. En, wanneer het met een bronchoscopie of een ander onderzoek niet gelukt is, om erachter te komen wat de aard van de afwijking is. De longpunctie vindt plaats op de röntgenafdeling.
Bijwerkingen/complicaties
Bij een longpunctie is er een kans op een bloeding in de longen en/of er kan er een klaplong ontstaan. Afhankelijk van de ernst en hoe het verloopt, kan het zijn dat we u hiervoor langer moeten opnemen.
Na het onderzoek
Op de afdeling moet u één uur bedrust houden. U mag wel eten en drinken. We controleren regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Als het uit bed komen goed gaat, de controles goed zijn en de longarts de longfoto heeft beoordeeld, kunt u in principe weer naar huis.
Bij een longbiopsie haalt de radioloog met een naald een klein stukje weefsel (een biopt) uit de long weg. De patholoog onderzoekt dit onder de microscoop en kan zo bepalen of er een behandeling nodig is en zo ja welke.
Een punctie en biopt is niet hetzelfde. Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald. Beide onderzoeken worden gedaan op de afdeling Radiologie.
Aan elke ingreep kleven risico's en dat geldt ook voor een biopsie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer - in minder dan 1% van de gevallen - treden er complicaties op, zoals een nabloeding of een infectie rond de plek van de ingreep.
Een biopsie is een operatie onder narcose of lokale verdoving waarbij we een stukje weefsel (een biopt) uit het bot en/of omliggende weefsel wegnemen.
Als een patiënt cellen of weefsel afstaat voor onderzoek dan geeft de behandelend arts aan wanneer de uitslag van het onderzoek bekend zal zijn. Meestal is dat na een of twee weken. "Voor patiënten is dat een spannende periode en sommigen zullen dat ook als een lange periode ervaren.
De uitslag
In de meeste gevallen kan de patholoog binnen 3 tot 5 dagen een diagnose stellen, maar soms gaat het sneller. Een voorbeeld hiervan is mammapoli, waar de diagnose binnen een dag vastgesteld kan worden. Deze tijd is nodig om het materiaal te bewerken, om het weefsel te onderzoeken en een verslag te maken.
Om zeker te weten of een plekje huidkanker is, haalt de huisarts soms een klein stukje uit het plekje. Dit heet een biopt. De huisarts doet dit met een soort klein appelboortje.
Kleine bioptgaatjes van 1-4 mm worden meestal niet gehecht.Grotere gaatjes van 4-8 mm meestal wel, maar zelfs die worden niet altijd gehecht. Een rond gaatje in de huid geneest heel mooi en laat een natuurlijk, rond en onopvallend litteken achter.
Is het onderzoek pijnlijk? In het geval van een biopsie wordt de huid verdoofd. Desondanks kan het onderzoek soms gevoelig zijn. Bij een (dunne naald) punctie is de prik vergelijkbaar met bloedprikken.
Een longtumor of longgezwel kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Enkel wanneer het gaat om een kwaadaardig gezwel, spreken we van longkanker. De enige manier om met zekerheid te kunnen zeggen of een longtumor goed- of kwaadaardig is, bestaat erin (een stukje van) de tumor onder de microscoop te bekijken.
Bij een punctie wordt met een dunne, holle naald cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek meer informatie.
Nodules zijn kleine vlekjes in de longen die een voorstadium kunnen zijn van longkanker. Longkanker kan fataal zijn, daarom is het belangrijk de aandoening zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe sneller de ontdekking, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
De diagnostische thoracoscopie en 'open' longbiopsie: Zoals bij de verwijdering van een gezwel, kan met een nietapparaat een stuk longweefsel worden verwijderd voor microscopisch onderzoek. Ook stukjes longvlies of lymfklier kunnen worden uitgenomen voor onderzoek.
De meeste mensen moeten tijdens het onderzoek hoesten. Om dit te onderdrukken krijg je plaatselijke verdoving met druppels of een spray. Soms is een roesje nodig. Het onderzoek is niet prettig, maar doet geen pijn.
Hierna voelt het alsof uw keel dik en gevoelloos is. Door de verdoving is het slikken heel moeilijk. Na ongeveer 2 uur is deze verdoving uitgewerkt. Als de arts de bronchoscoop via een neusgat in de luchtweg brengt, worden niet alleen de mond- en keelholte verdoofd, maar ook het neusgat.
Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijgt u meestal een lokale verdoving of vindt de behandeling plaats onder algehele narcose. Dit hangt af van de plaats van de biopsie en de manier waarop de biopsie wordt uitgevoerd. Soms moet u na een biopsie even in het ziekenhuis blijven.
Na de huidbiopsie mag u 1 dag niet douchen, zodat het wondje goed kan genezen. Als het plekje pijn doet, kunt u paracetamol innemen. Heeft u een hechting gekregen? Dan komt u na 1 of 2 weken terug om de hechting te laten verwijderen.
Meestal stopt het bloedverlies binnen een paar dagen. Zolang er bloedverlies is, is het beter om geen gemeenschap te hebben.
Afhankelijk van de manier waarop het biopt wordt genomen, is er een stukje weefsel variërend van een paar millimeter tot één centimeter uit het lichaam gehaald.