Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Kan hout bij restafval? Nee, hout is niet toegestaan bij restafval. Onder restafval wordt gemengd klein huishoudelijk afval verstaan. Houtafval is grof afval en dient apart aangeboden te worden bij de milieustraat of je kunt bijvoorbeeld een houtcontainer huren voor grote hoeveelheden afvalhout.
Ook mest van kleine huisdieren en keukenrol, tissues en wc-papier (ongekleurd en onbedrukt) mogen bij het gft. Daarentegen mogen vloeibare etensresten, theezakjes en koffiepads, schelpen van zeevruchten, aarde of zand, grof tuinafval en beenderen of dierlijk slachtafval niet bij het groenten-, fruit- en tuinafval.
In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet weg, maar lever ze in.
Onder luiers verstaan we babyluiers, billendoekjes en incontinentiemateriaal of -afval. Luiers mogen bij het restafval, maar kunnen daarnaast naar een aantal speciale containers bij kinderdagverblijven worden gebracht.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Resten laminaat van een nieuwe vloer of een oude uit gebroken vloer kunnen naar het afval breng station/ milieu straat worden gebracht. Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd. Vergeet niet een paar planken op reserve te bewaren.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren met de plastic verpakkingen (pmd). Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Geen verpakking? Niet in de zak! Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.
In welke afvalstroom horen peuken? Het overblijfsel van een sigaret na het roken, ofwel de peuk hoort in een (zand)asbak. Wanneer een asbak vol zit moet deze geleegd worden bij het restafval.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier.
Takken, hout, snoeiafval of ander groen dat niet in een vuilniszak past, mag u als grof afval weg doen.
Tip. Giftige planten gooi je weg in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Als je geen biobak hebt, kun je het weggooien bij het restafval. De manier waarop het gft en restafval wordt ingezameld is veilig: de inzamelaars dragen beschermende kleding.
Door luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen houden we minder restafval over. En gebruiken we meer afval als grondstof. Van restafval hebben we het liefst zo min mogelijk, omdat dit niet gerecycled kan worden. Van luiers en incontinentiemateriaal maakt Afvalenergiecentrale ARN in Weurt plastic korrels.
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo'n 88 miljoen kilo extra compost op.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.