Een bekend gezegde is: 'Morgenrood water in de sloot, avondrood, mooi weer aan boord'. De gedachte hierachter was dat de toenemende luchtvochtigheid een voorbode zou zijn voor meer wolken en regen.
Die gekleurde horizon in de avond is voor veel mensen een teken dat het morgen mooi weer wordt, morgenrood daarentegen zou een voorbode voor regen zijn. Het gezegde is immers: "Avondrood, mooi weer aan boord.
Avondrood ontstaat rond zonsondergang als het zonlicht valt op kleine stofdeeltjes die in de atmosfeer zweven.Het licht wordt dan verstrooid en dat levert een rode kleur op. Spectrum: De rode tinten (rechts) worden het minst verstrooid. Avondrood valt vaak samen met helder en rustig weer.
Het avondrood is te zien rond zonsondergang. Het ontstaat doordat het witte zonlicht in zijn lange tocht doorheen de atmosfeer verstrooid wordt door de interactie met zuurstof en stikstof. Daarbij blijft de rode kleur behouden. Avondrood ontstaat vaak door de aanwezigheid van minuscule stofdeeltjes in de atmosfeer.
Onder morgenrood verstaat men de roodachtige kleuren die ongeveer vanaf een half uur voor zonsopgang tijdens de schemering aan de oostelijke hemel verschijnen.
Avondrood, mooi weer aan boord
Dergelijke bewolking ontstaan als er een regengebied op komst is, maar wel nog op grote afstand. Wanneer u avondrood ziet, dan kunt u er daarom vrijwel zeker van zijn dat het de dag erna nog mooi weer is. Het klopt dat er bij avondrood mooi weer aan boord is dus.
Een bekend gezegde is: 'Morgenrood water in de sloot, avondrood, mooi weer aan boord'. De gedachte hierachter was dat de toenemende luchtvochtigheid een voorbode zou zijn voor meer wolken en regen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het deel over morgenrood niet vaak opgaat en onbetrouwbaar is.
De lucht zelf straalt geen licht uit, want 's nachts is de hemel zwart. Er moet dus een lichtbron aanwezig zijn om de lucht blauw te laten oplichten. Die lichtbron is natuurlijk de zon.
Het licht van de zon lijkt wit te zijn, of kleurloos. Maar eigenlijk is het licht opgebouwd uit allerlei kleuren. Dit zie je heel goed bij een regenboog. Dan valt het licht uiteen in verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
De hemel kleurde daar namelijk felroze. Waar kwam dat door? De gekleurde lucht werd veroorzaakt door lampen van de kassen in die regio. Bepaalde kleuren ledlampen zouden ervoor zorgen dat planten beter groeien.
Bij de zonsopgang en zonsondergang staat de zon laag aan de horizon en legt het licht leen langere weg door de atmosfeer af. Door het stof in het atmosfeer wordt een deel van het lichtstralen verstrooid in het spectrum van kleuren en verandert de hemel van geel naar oranje en rood.
Luchtmoleculen (in hoofdzaak zuurstof en stikstofmoleculen) verstrooien licht met kortere golflengten (violet en blauw) veel beter dan licht met langere golflengten (rood en oranje) .
Als het regent en zon schijnt, is het kermis in de hel. Regen bij zonneschijn, nog drie dagen regen.
Volgens het oud Hollandsche spreekwoord 'de morgenstond heeft goud in de mond' kan je maar beter vroeg opstaan om het maximale uit je dag te halen.
Spreekwoorden: (1914) In het water vallen, d.w.z. mislukken, vooral van feesten en ondernemingen gezegd.
Het is je misschien nog nooit opgevallen, maar paars bestaat niet. Dat legt Steve Mould in een video van The Royal Institution uit. Paars zit namelijk niet in het zichtbare spectrum van licht. Nu hebben we allemaal op de basisschool geleerd dat je basiskleuren hebt en dat alle andere kleuren daaruit bestaan.
Omdat zijn licht (B) zwakker is dan dat van de zon, ziet de maan er vaak wit uit, hoewel hij ook geel of rood kan lijken, afhankelijk van zijn stand.
Moleculen verspreiden blauw licht door de lucht
Blauw is een van de meest kortgolvige kleuren in het spectrum dat ons oog kan zien. De zuurstof- en stikstofmoleculen, de belangrijkste bestanddelen van onze dampkring, hebben een grootte waarbij het licht met korte golflengten het efficiëntst wordt verstrooid.
Minder goed presterende kleuren
Zoals: paars, bruin en grijs. Het lijkt er dus op dat gezellige, vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: u slaapt er ook nog eens lekkerder door.
Blauwachtig licht: dit zijn kleuren als universeel wit en daglicht wit, die ons feitelijk wakker weten te houden en dus ons slaapritme verstoren. Roodachtig licht zoals warm wit brengt ons in een ontspannen staat.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Uit je slof schieten betekent 'totaal onverwacht iets bijzonders doen', 'plotseling boos of driftig worden' en ook wel 'ineens een royaal gebaar maken' en 'een bijzonder rake opmerking maken'. Slof betekent hier 'het sloffen', waarmee 'getreuzel, loomheid, traagheid, onverschilligheid' is bedoeld.
d.w.z. zeer verheugd zijn.
Een blauwe lucht, de blauwe kleur van het hemelgewelf, wordt veroorzaakt door Rayleighverstrooiing van zonlicht gecombineerd met andere vormen van verstrooiing die een meer of minder witte kleur veroorzaken. Wat we zien is een verzameling strooilicht uit alle lagen van de atmosfeer met als achtergrond de zwarte ruimte.