Het plaatsen van de maagband of maagring gebeurt onder algemene verdoving en via kijkoperatie (laparoscopisch). De ingreep duurt gemiddeld 45 minuten en is volledig omkeerbaar.
Voor een maagring of -band was dat zowat 2.000 euro, bij een gastric bypass 700 euro. Vanaf 1 oktober wordt de ingreep terugbetaald, maar alleen bij mensen met een BMI van meer dan 40 worden de kosten terugbetaald. Er rest enkel een bijdrage van 1.000 euro, zowel bij een maagring als bij een bypass.
Je hebt een Body Mass Index (BMI): van veertig of meer; van 35 of meer en je hebt diabetes, therapieresistente hoge bloeddruk of het slaapapneusyndroom; van 35 of meer en een nieuwe ingreep dringt zich op omdat een vorige operatie tegen overgewicht complicaties veroorzaakte of onvoldoende resultaat gaf.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40.bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Het fysieke herstel na het plaatsen van een maagring
Gemiddeld kan men na een 10-tal tot 14 dagen de dagelijkse activiteiten opnieuw hervatten.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt.
Als je een maagverkleining wilt laten uitvoeren, is één van die criteria dat je een BMI moet hebben van 40 of hoger. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor mensen met een BMI van 35 of hoger die daarbij extra aandoeningen hebben waardoor een maagverkleining noodzakelijk is.
Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen). Het is vooral belangrijk braken/overgeven goed onder controle te houden.
De prijs van een maagband verschilt per kliniek. Bij de meeste klinieken betaal je echter rond de zesduizend euro voor de ingreep. Mocht je een maagband overwegen, wees dan kieskeurig wat betreft de kliniek en bezuinig niet op de kosten.
De eerste week niet te intensief, daarna mag alles weer. − U wordt geadviseerd om de eerste twee dagen geen auto te rijden. − Voor fietsen geldt geen beperking. Werken Wanneer de ingreep zonder problemen is verlopen, kunt u als de wond genezen is en als u geen pijn meer heeft uw werkzaamheden weer hervatten.
Een maagverkleining is een heel ingrijpende en blijvende ingreep. Een maagband is iets minder ingrijpend maar ook hier zitten risico's aan vast. Er kunnen complicaties optreden als littekenvorming, de maagband kan verschuiven of verstoppingen veroorzaken en er kan maagbanderosie optreden.
Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt vermageringsingrepen niet volledig terug, ook niet als u aan alle criteria voldoet. U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass.
Het plaatsen van een virtuele maagband gebeurt tijdens een hypnosesessies, geleid door een hypnotherapeut. Onder hypnose programmeert de hypnotherapeut je onderbewustzijn zodanig dat je al bij een kleine hoeveelheid eten een voldaan gevoel krijgt. Je zult dan automatisch minder gaan eten en afvallen.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
Gedurende de eerste twee weken na je maagverkleining, vermijd je het best vaste voeding. Enkel vloeibare of gemalen voeding is vlak na de operatie aangeraden. Je maag heeft tijd nodig om te genezen en opnieuw tot rust te komen. Geef je lichaam die tijd.
Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix.
Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig. Lukt het eten je niet dan mag je maximaal 21 dagen het vloeibaar, fijngemalen dieet volgen.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Tevens kunt u last krijgen van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt veelal door het langdurig stilliggen in een vaak ongebruikelijke houding tijdens de operatie.
Kans op dumpingklachten. Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel.
Is het mogelijk dat de maag weer gaat groeien na een maagverkleining? De maag is een spier, dus deze kan weer wat oprekken, maar daardoor kun je niet altijd méér eten. Vanaf 1 jaar na de operatie gaat eten vaak weer makkelijker. Dat hoort erbij.
Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs.
Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van zure oprispingen, dan is een bypass een betere keuze dan een gastric sleeve.