De leeftijdsverwachting van een boom is net zoals bij dieren per soort verschillend. Zo wordt de Nederlandse beuk 100 tot 150 jaar oud, terwijl de eik de 200 jaar kan halen.
De oudste eik van Ivenack.
Deze machtigste eik van Duitsland werd vroeger geschat op 1000 tot 1200 jaar, is volgens recent onderzoek maximaal 830 jaar, maar wellicht zelfs niet meer dan 600 á 700 jaar oud.
De oudste eikenboom van Nederland staat waarschijnlijk in Den Hout. Er werd altijd gedacht dat de boom 'slechts' 300 jaar oud was. Alleen uit onderzoek blijkt nu dat de gehavende Heilige Eik tussen de 600 en 800 jaar oud is.
Eikenhout is heel duurzaam en gaat zeker 20 tot 25 jaar mee en is daardoor een voordelig alternatief voor hardhout. Onder invloed van het weer zal het hout wel verkleuren, eerst zullen er zwarte strepen ontstaan en uiteindelijk zal het hout vergrijzen.
Veel eiken worden, indien de mens ze de kans geeft, 300 tot 400 jaar oud, een kleiner aantal haalt 500 tot 900 jaar.
De Brabantse eik verslaat de twee bomen die nu bovenaan de lijst staan: de 500 jaar oude Kroezeboom in Fleringen, en de 600-jarige Eik van Doornenburg.
Eiken bevat van nature looizuren die kunnen 'uitbloeden'. Als het buiten toegepast wordt, kan dit naast watervlekken ook bruine vlekken achterlaten op onderliggend straatwerk of muurtjes. Dit zijn hardnekkige vlekken, maar moeten na verloop van tijd weer vervagen en verdwijnen.
“Als een boom sterft, dan is dat eigenlijk nooit van ouderdom”, zegt hij. “Daar hebben bijna altijd externe factoren iets mee te maken. Denk aan stormschade, schade aangericht door mens of dier of klimatologische omstandigheden. Dat zal de immuniteit van een boom aantasten en kan het sterfproces inluiden.”
Zieke bomen krijgen donkere vlekken op de stam die zich snel verspreiden. Uit de vlekken druipt een donkerrode, stroperige vloeistof. Op den duur verdroogt de boom en sterft af.
De oudste bomen bij ons zijn de eiken, die honderden jaren oud kunnen worden. Ook beuken en lindes kunnen enkele honderden jaren oud worden. Populieren, berken en wilgen worden met 80 – 100 jaar veel minder oud. De linde (Tilia x vulgaris) van Sambeek (Gemeente Boxmeer) wordt vaak de oudste boom van Nederland genoemd.
De Zomereik, oftewel de Quercus Robur, staat bekend als de “Koning van het Woud”. Niets voor niets betekent Robur: sterk, robuust en krachtig! Deze prachtige bomen kunnen maar liefst 200-400 jaar oud worden en bereiken dan een behoorlijke hoogte.
Net zoals wereldwijd het geval is, zijn de oudste bomen in Europa naaldbomen: aan de oudste taxussen (Taxus baccata) in Groot-Brittannië en Frankrijk worden leeftijden toegeschreven van 1000 tot 2000 jaar.
“De waarde van een gezonde zomereik met een stamomtrek van 2 meter, bedraagt 8.643 euro”, zegt Natuur en Bos. “De prijs van de levende boom is hoger dan de prijs van het dode hout. Al naargelang de kwaliteit zou het hout uit deze boom tussen de 1.000 en 5.000 euro kosten.”
Als u uw eikenbomen snoeit, zorg er dan voor dat u nooit meer dan 20% van de hoeveelheid takken wegsnoeit, want hoe meer takken u snoeit, hoe meer blad u van de boom afhaalt. Voldoende bladeren zijn nodig voor de boom, omdat de eikenbomen hier hun voedsel uithalen.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren.
In Utah, U.S.A., er is een wortelstelsel genaamd Pando die minstens 80.000 jaar oud is en volgens sommige onderzoekers zelfs 1 miljoen jaar oud kan zijn. Dit wortelstelsel bestaat uit ontelbare bomen die individueel maar een paar honderd jaar oud zijn, maar wel allemaal genetisch identiek zijn.
De belangrijkste zijn droogte, insectenvraat, vooral door de eikenprachtkever, en verzuring van de bodem, waardoor de boom belangrijke mineralen niet meer kan opnemen.
'Eiken hebben vooral last van droogte in de winter en het voorjaar', vertelt Paul Copini, boomonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. 'Al kunnen ze wel beter tegen een gebrek aan water dan sommige andere soorten, zoals fijnspar en lariks. Dat komt doordat ze dikke bladeren hebben en relatief diep wortelen.
gras, gentiaansoort, salomonszegel, dovenetel, ezelsoor, hosta, varens..
2243 jaar. In 2019 nam een groep onderzoekers alle bomen in China door die meer dan 1000 jaar oud zijn. Van deze 98 bomen was de oudste een Juniperus przewalskii, die nu 2243 jaar oud is. Volgens het team kunnen bomen zeer oud worden als ze hoog boven de zeespiegel groeien.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden.Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Kijk bij loofbomen naar takken die geen weelderig groen blad hebben en tijdens het groeiseizoen alleen bruin en broos blad vertonen. Ook zullen de dode bladeren tot ver in de winter aan de takken blijven hangen in plaats van op de grond te vallen.
Vrijstaande, goed groeiende eiken op goede bodems bereiken na 100 jaar een stamomtrek van zo'n 2,5 tot 3,5 meter, na 200 jaar 4 - 6 meter, na 300 jaar 5 - 8 meter, etc. De reuzen van de soort hebben stamomtrekken van 9 tot 12 meter en in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs 14 - 21 meter.
De grootste verschillen zie je bij de bladeren en de eikels. Aan de eikels van de zomereik zitten lange steeltjes en de eikels van de wintereik hebben hele korte steeltjes. Verder is het steeltje aan het blad van de wintereik langer dan het steeltje van de zomereik: 10-29 mm versus 2-8 mm.