Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
Soep bederft zeer snel, vooral als ze op kamertemperatuur wordt bewaard. De beste manier om soep te bewaren is in de koelkast. Ze is dan langer houdbaar dan andere voedingsmiddelen, maar toch slechts 3-4 dagen.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Uiensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Vooral vitamine C is belangrijk voor je weerstand en stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Je immuunsysteem te boosten? Maak dan soep van paprika, witloof, boerenkool, broccoli en andere groenten die gekend zijn om hun hoge dosis vitamine C.
Eten dat er bedorven uitziet, of vreemd ruikt of smaakt, hoeft niet te leiden tot ziekte. Het gevaar schuilt vaak juist in producten waar je niks aan ziet, ruikt of proeft. Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.
Het schuim dat op je soep komt bij het mixen kan absoluut geen kwaad. Het kan zelfs zeer lekker zijn, zo'n luchtig, schuimend soepje. Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus.
De bacteriën vormen sporen. Als de soep afkoelt, meestal als de soep op het aanrecht staat af te koelen omdat de soep nog te warm is om in de koelkast te zetten, of in te vriezen, ontwikkelen deze sporen zich tot bacteriën. Ze vermenigvuldigen zich snel, en daardoor kan de soep bederven.
Soep in de koelkast zetten
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Voedselvergiftiging kan verschillende klachten veroorzaken. Als u binnen zes uur nadat u besmet voedsel of water hebt genuttigd, ziek wordt, hebt u waarschijnlijk een eenvoudige voedselvergiftiging. Dit veroorzaakt onder andere misselijkheid, overgeven, diarree en buikpijn.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Kun je soep buiten de koelkast bewaren? Ja, je kunt heel kort soep buiten de koelkast bewaren, maar doorgaans niet langer dan maximaal twee uur. Zelfs dan raden we het bewaren buiten de koelkast af. Laat de soep snel afkoelen, verpak het in plastic bakjes, en sluit deze luchtdicht af.
Leven op soep lijkt me trouwens geen goed idee want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Variatie blijft de boodschap. ' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand).
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten. Kippensoep heeft zelfs extra voordelen doordat de soep een speciaal stofje bevat.
Kippensoep bevat het stofje carnosine.Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Magnetrons maken gebruik van microgolven om de kern van je voedsel binnen mum van tijd te verwarmen. Wanneer het voedsel begint te koken, dan zal het zo heet worden dat het begint te bubbelen, spetteren of in sommige gevallen zelfs ontploft en dit allemaal over de binnenkant van je magnetron.