Zuurkool. Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Zuurkool mag je gerust een superfood noemen. Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Daarnaast bevat zuurkool veel oplosbare vezels, wat weer een prebiotisch effect heeft op de darmflora. Wat dat betreft is het een win-win product, echter kunnen mensen die gevoelig zijn voor mannitol (een FODMAP), darmklachten krijgen na het eten van (grote hoeveelheden) zuurkool.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten. Gelukkig kunnen we deze minder goede eigenschap minimaliseren door de zuurkool op de juiste manier te gebruiken in onze gerechten.
Het hoge ijzergehalte en het feit dat zuurstof zorgt voor een betere opname van vitamines en mineralen helpt tegen bloedarmoede. Zuurkool heeft een p0sitief effect op je lever en werkt daarom goed tegen een kater.
Bijkomend voordeel van zuurkool is dat het weinig vet en calorieën bevat en ook licht verteerbaar is. Goed voor de lijn dus!
Ook verse zuurkool hoef je niet perse te koken, je kunt deze groente gewoon rauw eten. Maar tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool milder en de groente wordt zachter. Verse zuurkool koken doe je 5 tot 30 minuten, maar onthoud: hoe langer de kooktijd, hoe meer vitamines er verloren gaan.
Daarnaast bevat zuurkool veel oplosbare vezels, wat weer een prebiotisch effect heeft op de darmflora. Wat dat betreft is het een win-win product, echter kunnen mensen die gevoelig zijn voor mannitol (een FODMAP), darmklachten krijgen na het eten van (grote hoeveelheden) zuurkool.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Zuurkool mag je gerust een superfood noemen. Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C.
Kortom: Kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes kunnen helpen de natuurlijke ontgiftingsenzymen van de lever te verhogen, de lever te beschermen tegen beschadiging en de bloedspiegels van leverenzymen te verbeteren.
De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Er bestaat geen standaard leververvetting dieet. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf invloed op kan hebben om de vervette lever te verminderen. Ook is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout.
Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.