Daarom werken we in Nederland met standaardmaten. Zo heeft een binnendeur in de meeste gevallen een dikte van 38 tot 40 millimeter. De meeste buitendeuren hebben echter een deurdikte van 38, 54 of 67 millimeter.
De dikte is over het algemeen tussen de 38 mm en 40 mm.
De breedte van een deur varieert tussen 530 mm en 1030 mm. De maximale hoogte van een deur is 2800 mm. Standaard deuren variëren in de breedte tussen 630 mm tot 930 mm in stappen van 50 mm en zijn leverbaar in 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm hoog.
In nieuwbouw is een 54mm deur de standaard
Voor nieuwbouw is de 54mm-deur al 20 jaar de standaard en voor zeer energie neutrale woningen deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80mm dikte.
De standaard boarddeuren hebben een dikte van 40 mm en zijn voorzien van een slotgat op standaard hoogte. De opdekdeuren zijn ook direct voorzien van boringen om de paumelle scharnieren eenvoudig en snel te kunnen monteren.
De meeste kunststof deuren zijn namelijk dikker als 4 cm. Bij een kunststof deur kom je toch al snel uit op een dikte van ongeveer 6 á 7cm.
De massieve Skantrae SKS 1220 Blank glas deuren hebben een dikte van 40 mm en zijn voorzien van een slotgat op standaard hoogte. In dit slotgat past een standaard insteekslot. De bijpassende glaslatten worden op maat in de glasopening meegeleverd.
De meest gekozen materialen voor de voordeur zijn hout en kunststof (pvc). Het sterkste punt van hout is dat het karakter heeft, dit is ook met modern kunststof niet zomaar te evenaren. Omdat het een natuurlijk product is, kan een houten buitendeur heel wat uitstraling geven aan jouw gevel.
Dikte van het kozijn
De meeste houten kozijnen hebben een dikte van 56 mm. Uitzondering zijn universele kozijnen die een dikte hebben van 45 mm. De sponningdiepte is meestal 15 mm.
Afmeting schuttingdeur
Standaard hebben deuren de afmeting van 90 of 100 cm breed. Echter kun je ook voor bredere deuren kiezen. Een bredere deur is handig wanneer je grote spullen je tuin in moet vervoeren. De meest verkochte breedtemaat is een tuindeur van 100 cm breed.
De maat die het meest wordt gebruikt voor een deurkozijn is de sponningsmaat. Deze is ook gelijk aan de totale breedte van de gewenste deur. De gemiddelde maat van een standaard deur ligt tussen 780 en 930 mm. Deze is hetzelfde voor binnendeuren en buitendeuren.
Dubbele deur met zijlichten. De minimale breedte is 2400 mm. De maximale breedte is 3600 mm. De minimale hoogte is 1900 mm.
Bij deurklinken op schild in combinatie met een slot en insteeksloten zie je vaak getallen staan zoals 72/8 of 63/8. Dit verwijst naar de PC maat 72 of 63 en de dikte van de gebruikte slotstift. In dit geval 8mm wat de standaard dikte in Nederland is.
Geschikte houtsoorten
De houtsoorten die regelmatig gebruikt worden voor de productie van poorten zijn: Padoek. Afrormosia. Iroko.
De meest gekozen voordeuren zijn van hout en kunststof. Het voordeel van een kunststof voordeur is dat je er weinig onderhoud aan hebt maar er is meer. Fijne bijkomende voordelen van een kunststof deur zijn ook: Kunststof voordeuren zijn kleur- en vormvast.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Maar voor de duurzaamheid is het toch wel aan te raden om voor hardhout te kiezen. En als je het dan helemaal goed wil doen, kun je ook kiezen voor hout dat komt uit duurzaam aangeplante bossen. Veel gebruikte houtsoorten voor voordeuren zijn onder meer merbau, meranti, eikenhout, iroko en mahonie.
De standaard breedte van een voordeur in nieuwe woningen is 93 cm. Voor bestaande woningen gelden weer andere regels. Hiervan is de breedte van de voordeur vaak 83 of 88 cm.
Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.