In tegenstelling tot maandverband kun je tampons wel gebruiken bij het zwemmen, dus hoef je je geen zorgen te maken over vlekken in je zwemkleding.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Beppy tampons zonder touwtje zijn hygiënisch, discreet en comfortabel, zodat je gewoon kunt gaan zwemmen als je ongesteld bent.
Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck."Maar soms raken ze verzadigd met chloorwater, zout water of water vol bacteriën", zegt ze. Dat betekent dat ze in water veel minder lang meegaan dan op het droge.
Zwemmen met tampon
Het enige wat je hoeft te doen is vlak voor en meteen na het zwemmen je tampon te vervangen en je hoeft je geen zorgen meer te maken.
Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd.
Dit kan komen doordat de tampon niet diep genoeg zit en blijft hangen in het meest gevoelige gedeelte van de vagina. In dit geval kun je dan alleen nog maar de tampon verwijderen, wachten totdat er weer voldoende bloed stroomt en dan opnieuw een tampon inbrengen.
Je kunt tijdens het zwemmen het beste een tampon gebruiken, omdat deze het vocht van binnenuit absorbeert en je een veilig gevoel geeft. Een tampon neemt veel minder water op dan een maandverband.
Het touwtje moet buiten blijven. Maar de tampon moet er zo ver mogelijk in. Net zo ver tot je vinger er ook helemaal in zit. En dan zit ie gemakkelijk en als het goed is voel je er ook helemaal niks meer van als je beweegt.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Het is slim om te beginnen met een kleinere tampon (licht of normaal) waarmee je experimenteert met wat goed voelt, zowel bij het inbrengen als wanneer hij eenmaal is geplaatst. Belangrijk is natuurlijk ook om te checken hoe goed de tampon je bloedstroom absorbeert.
Nee, het wordt zeker niet aangeraden om met menstruatieondergoed te zwemmen. Omdat dan al het zwemwater in het absorberende kruisje gaat zitten. Er zijn wel speciale menstruatie-zwempakken! Maar een andere optie is een wegwerp tampon of een herbruikbare menstruatiecup!
Trek je schaamlippen uit elkaar, leg de top van je wijsvinger op de onderkant van de tampon en plaats de bovenkant van de tampon op de opening van je vagina, terwijl je er goed op let het touwtje niet mee met de tampon naar binnen te drukken.
Je zou met je wijsvinger een beetje glijmiddel in je vagina kunnen aanbrengen om zo de tampon er gemakkelijk uit te krijgen. Je kunt ook proberen om te plassen of diep adem te halen voordat je de tampon verwijdert. Dit helpt om je vaginale spieren te ontspannen.
Voor een optimale bescherming tijdens de lichtere dagen van je menstruatie gebruik je Kruidvat Mini Tampons. De speciale groeven zorgen ervoor dat de tampon gelijkmatig uitzet en het vocht beter opneemt.
Het is heel normaal als jij je een beetje overweldigend voelt om voor de eerste keer een tampon in te doen. Tampons hebben net als maandverband verschillende absorptieniveaus die passen bij jouw menstruatie, van licht tot zwaar en alles daartussenin.
De hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, verschilt per vrouw. Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie.
Heel soms is het touwtje weg. Het zit in de vagina of is afgebroken. Dat is niet erg. Wacht nog even met het verwisselen van je tampon totdat hij vol is.
Niet iedere vrouw gebruikt een tampon, maar wij raden absoluut geen maandverband aan in het zwembad. Deze absorbeert niet alleen menstruatiebloed, maar ook water.
Een maandverband of inlegkruisje is een minder goed idee; het zuigt veel water op en de plakstrip werkt minder goed.
Vanaf welke leeftijd is het oké om tampons te gebruiken? Mina: 'Eigenlijk staat daar geen specifieke leeftijd op. Ik heb bijvoorbeeld patiënten van 12 jaar die zich prima en comfortabel voelen bij het gebruik van een tampon, maar ook vrouwen van 45 jaar die er niet aan moeten denken om het te gebruiken.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Per dag heb je al gauw 5 producten nodig. Omgerekend zijn dat 13.000 maandverbanden of tampons. Vooropgesteld dat je geen last hebt van hevig menstrueel bloedverlies (HMB ofwel menorragie).
Twee tamponnen kan geen kwaad maar als ze er te lang inzitten dan ontstaat er wel een risico van infectie. zorg dat je zeker weet dat er geen tampon achter blijft.
Slapen met tampon
Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dan kun je 's nachts beter maandverband gebruiken. Als je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom(TSS), dus het is belangrijk dat je dat niet doet.