Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
Voor een mooi gestold, glanzend en knapperig resultaat moet chocolade worden getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor de hardheid, glans en krimpkracht van het afgekoelde eindproduct.
Het beste antwoord. Het kwetsbare punt van chocolade is zijn grote droogte en het grote aantal cacao- en suikerdeeltjes waarvan de oppervlakken vocht aantrekken. Als je een beetje water door gesmolten chocolade roert stijft het op tot een dikke pasta.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen.
Voor de chocolaatjes in de harde plastic mallen is het heel belangrijk dat de chocolade op de juiste temperatuur is, anders komen ze er niet uit! Vul de mallen met de gesmolten melts, laat ze opstijven in de koelkast en tik de mal omgekeerd op tafel en de chocolaatjes vallen eruit.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Hoe lang het duurt voordat de chocolade hard wordt kan verschillen per mal en kamertemperatuur. Als de chocolade zonder moeite uit de mal komt, dan is hij klaar! Bij mij was dit na ongeveer 30 minuten. De meningen zijn erover verdeeld, maar sommige professionals gebruiken de koelkast om het proces te versnellen.
Het belang van het hard worden van chocolade
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Bekijk de informatie over de cacaoboeren op de verpakking, zoek ze eens op in google, mail de chocolademakers voor meer informatie, vraag ze hoe ze aan de cacao komen, beluister hun verhaal, lees eens een boek over chocolade en cacao.
Reken 32 graden voor zwarte chocolade, 30 graden voor melkchocolade en 28 voor witte chocolade. De derde en laatste stap klinkt als volgt: zorg ervoor dat de getempereerde chocolade tijdens de rest van het proces op dezelfde, constante temperatuur blijft. Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Water en chocolade zijn geen vrienden. Chocolade is vet, en dat mengt niet met water. Komt er water bij je gesmolten chocolade dan kan het dus gaan schiften. Ga je au-bain-marie chocolade smelten, zorg er dan voor dat er geen waterdamp bij de chocolade komt.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Laat de chocolade ca.5 minuten stollen in de koelkast om te koelen.
Het beste antwoord. Of aux bain marie op 42 graden , of een ganache maken. Bij een verhouding van 2 delen chocolade en 1 deel room blijft de ganache smeuïg en crèmig waardoor deze uitgesmeerd of met een spuitzak in vormen gespoten kan worden. Wanneer de verhouding 1 op 1 is, blijft de ganache vloeibaar.
De bekendste manier om chocolade te smelten is boven warm water, dat noem je ook wel 'au bain-marie'. Zet een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een bakje of andere pan. Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren.
Au bain-marie chocolade smelten
Vaak moet je chocolade au bain-marie smelten, omdat je het zo heel geleidelijk kunt verwarmen en laten smelten. Daarnaast mag de chocolade niet te warm worden.
Tijdens de productie van een gemiddelde reep chocolade (225 gram) is er ongeveer vierduizend liter water gebruikt. U moet hierbij denken aan het hemelwater dat nodig is om de cacaobonen te laten groeien.
De lever breekt de stof af, die vervolgens via het bloed als afvalstof via de nieren wordt afgevoerd. Theobromine als poeder heeft een erg bittere smaak en is dus niet geschikt om in pure vorm te worden gegeten. Dit verklaart ook de bittere smaak van pure chocolade; dit komt door de grote hoeveelheid theobromine.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
4. Chocolade. Chocola kan zo wel wat uitslaan als het er lang ligt, maar echt slecht wordt het nooit, dankzij al die suikers. Chocolade is dan ook perfect langer te bewaren.