Zowel Oatly als andere producenten van havermelk beweren dat de suiker in hun dranken “natuurlijk” is en dat het afkomstig is van de haver. Maar haver bevat heel weinig suiker, ongeveer 1 gram per 100 gram. Deze hoeveelheid is te verwaarlozen.
Door de hoge glycemische index (GI) van koolhydraten in havermelk en het gebrek aan eiwitten schiet je bloedsuikerspiegel dankzij havermelk omhoog. Deze pieken kun je vergelijken met suikerpieken zoals die na het drinken van frisdrank.
Het is stiekem helemaal niet zo gezond als dat het lijkt, die havermelk. Een van de grootste nadelen van havermelk is het hoge suikergehalte. Veel commerciële merken voegen suikers of zoetstoffen toe om de smaak te verbeteren. Zelfs ongezoete havermelk bevat natuurlijke suikers afkomstig van de haver zelf.
Hoewel sommige onderzoeken aangeven dat havermelk een mildere impact heeft op de bloedsuikerspiegel dan koemelk , variëren individuele reacties. Het potentieel van havermelk om een piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken is vaak lager dan andere gezoete plantaardige alternatieven, waardoor het een diabetesvriendelijke keuze is.
Je mag zowel magere, halfvolle als volle melkproducten gebruiken. Kies zoveel mogelijk voor ongezoete producten. Heb je overgewicht is het wellicht verstandig te kiezen voor magere of halfvolle producten. 1 beker melk (150 ml) levert 7 gram koolhydraten.
Als iemand zijn suikerinname moet beperken, is ongezoete amandelmelk een goede keuze, omdat het bijna geen suiker bevat. Rijstmelk bevat vergelijkbare hoeveelheden suiker als koemelk. Melkproducten met toegevoegde suiker kunnen extreem hoge niveaus bevatten.
Rude Health No Sugar Oat Drink is een biologische havermelk zonder suiker en bestaat uit maar vier ingrediënten. Nog lekkerder en gezonder dan we al gewend zijn van Rude Health. Elke liefhebber van plantaardige melk kent Rude Health wel en zal helemaal enthousiast worden over deze suikervrije variant van havermelk.
Uit een ouder onderzoek uit 1999, waaraan 66 mannen met een hoog cholesterolgehalte deelnamen, bleek bijvoorbeeld dat het drinken van 3 kopjes (750 ml) havermelk per dag gedurende 5 weken het totale cholesterol en het LDL-cholesterol met respectievelijk 3% en 5% verlaagde ( 9 ).
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Sommige voedingsdeskundigen beweren dat havermelk enorme glucosepieken kan veroorzaken bij mensen die het met hun ochtendkoffie weggooien . Anderen wijzen daarentegen op het hogere suikergehalte vergeleken met gewone zuivel (250 ml volle melk bevat 11 g natuurlijk voorkomende suikers en geen toegevoegde suikers.
Havermelk is geen dikmaker
Hoewel havermelk minder calorieën en vet bevat dan volle koemelk, kan het suikergehalte in sommige gezoete of gearomatiseerde versies behoorlijk oplopen, wat bijdraagt aan extra calorieën. Alleen gezoete havermelk soorten zijn dikmakers, de versies zonder suiker niet.
De suiker in havermelk is een specifiek type suiker, genaamd maltose . Deze suiker heeft een hoge glycemische index en is uniek.
Het eten van havermout kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen als u kiest voor instant havermout met toegevoegde suiker of als u er te veel in één keer eet . Havermout kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen met gastroparese, een gezondheidstoestand die een vertraagde maaglediging veroorzaakt.
Havermout bevat complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken, wat zorgt voor een geleidelijke afgifte van glucose in het bloed. Dit helpt om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes of mensen die hun energie stabiel willen houden.
Havermelk bevat ook vezels – op zich niet slecht, want het "bevordert de regelmaat van de stoelgang", aldus de i-nieuwssite, maar als je gevoelig bent voor vezels of er gewoon te veel van drinkt, "kan het leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid ".
Havermelk bevat een goede hoeveelheid vetzuren, eiwitten, mineralen, vitaminen, voedingsvezels en een verscheidenheid aan micronutriënten en biedt verschillende gezondheidsvoordelen, omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt, cholesterol verlaagt en kanker voorkomt (Jeske et al., 2018). Daarom is haver een veelbelovend alternatief voor traditionele melk.
Vraag je je af waarom sommige plantaardige melksoorten je moe maken? 𥱠Dat komt omdat veel havermelk alleen haversuiker bevat, wat betekent dat het een hoog suikergehalte en een hoge glycemische index heeft . Deze havermelksoorten kunnen je bloedsuikerspiegel laten pieken en je vervolgens laten crashen in plaats van je de energie te geven die je zoekt.
Verrassend zoet zonder toegevoegde suikers, verrassend romig zonder toegevoegd vet en bovendien met meer vezels en eiwitten dan de concurrentie: de Elmhurst Unsweetened Oat Milk geeft ons weinig om ons tegen te zeggen.
Havermout bij diabetes type 2 staat bekend als een gezond idee. En ja, haver kán helpen je bloedsuiker beter te reguleren. Alleen kennen haverproducten ook een keerzijde voor suikerpatiënten. Er bestaan namelijk toepassingen van haver die jouw bloedsuikerspiegel sneller verpesten dan een glas cola.
In tegenstelling tot de barista variant, bestaat biologische havermelk enkel uit haver, water en zout. “Toch is dit nog steeds niet mega gezond. Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik.
“ Volle melk is de minst bewerkte en meest voedingsrijke van de traditionele zuivelopties. Het vet- en eiwitgehalte kan helpen de bloedglucosewaarden te stabiliseren en snelle absorptie van de koolhydraten die van nature in melk voorkomen, te voorkomen.”
Welke plantaardige melk is uiteindelijk het gezondst? Sojamelk en erwtenmelk zijn dan de winnaar. Het zijn de meest complete plantaardige melkvervangers. Andere soorten vegan melk hebben allemaal minder eiwitten, en sommige hebben nadelen als relatief veel suiker of vet.
Melk, yoghurt, kwark en kaas kunt u eten en drinken. Bijvoorbeeld elke dag een bakje yoghurt. Kies voor melkproducten waar geen extra suiker in gedaan is. Extra suiker zit bijvoorbeeld in vla.