Halogeen dimmers Voor de groep 12 volt halogeenlampen heb je meestal een trafo (transformator) nodig om deze te kunnen dimmen. De 230 volt halogeenlampen kun je gewoon met een normale dimmer gebruiken. Let er dus bij aanschaf op of de halogeen dimmer geschikt is om te werken met een trafo en 12 volt lampjes.
Een verlichtingsinstallatie met conventionele trafo's (inductieve belasting) wordt een dimmer met fase aansnijding ("leading edge" of RL) toegepast. Wanneer een conventionele trafo sterk wordt gedimd kan geluidsontwikkeling voorkomen.
Wilt u een trafo kunnen dimmen dan is daar een specifieke dimmer voor nodig. Bovendien moet de trafo gemaakt zijn om gedimd te kunnen worden.
We weten van veel merken en type LED lampen welke dimmer u hierbij nodig heeft. Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 led lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Kabelshop.nl raadt dan ook in de meeste gevallen aan om voor een LED dimmer te kiezen. Mocht je gloeilamp kapot gaan dan heb je in ieder geval al de juiste dimmer in huis. Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen.
Lichtschakelaar vervangen
Als je een dimmer aan gaat schaffen, dan moet je goed letten op het uiterlijk en of dat het bij de andere schakelaar past. Je moet een schakelaar alleen maar vervangen als dit de enige is waarmee je lamp kunt bedienen. Als je een wisselschakelaar hebt, dan is installeren een stuk lastiger.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is.
LED-lampen kunnen niet gedimd worden met traditionele dimmers. Wanneer u een LED-lamp aansluit op een normale dimmer, kan er ernstige schade aan de LED lamp gebrancht worden. De elektronica van LED-lampen werkt anders dan gloeilampen of andere verlichtingsapparaten, daarom heb je een speciale LED-dimmer nodig.
Om het niet aan het toeval over te laten is het voor een fabrikant verplicht om aan te geven of een lamp wel of niet dimbaar is. Om te zien of een LED-lamp, gloeilamp of andere lamp dimbaar is wordt dit getoond op het etiket van het product of - wanneer u het via een webwinkel bestelt - in de productomschrijving.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp.100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Ja!Transformatoren werken in alle richtingen.
De ledtransformator De ledtransformator, ook wel gestabiliseerde transformator genoemd, is perfect geschikt voor ledverlichting. Voordelen van een ledtransformator is het ontbreken van een minimale belasting en het lage verbruik.
Fase-aansnijding dimmen
Dimmers met fase aansnijding hebben de letters RL op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dat moet dan wel specifiek op de dimmer vermeld staan.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Led dimmen met fase aansnijding (Leading Edge)
Door dit punt in de tijd te verschuiven wanneer de puls wordt gegeven, kan er langer of korter stroom door het component lopen en dus worden doorgegeven aan de driver van de lamp. Deze vorm van dimmen wordt ook wel TRIAC of MOSFET dimmen genoemd.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat de betreffende LED lamp daadwerkelijk dimbaar is.
Gloeilamp dimmer gebruiken voor LED
Hiervoor geldt precies hetzelfde als bij de halogeen dimmer. Gloeilampdimmers hebben ook een veel hogere minimum wattage nodig waardoor als je hier led lampen op gaat aansluiten er een grote kans is dat ze gaan knipperen en flikkeren.
LED lampen kunnen gaan knipperen als de LED lampen zelf niet dimbaar zijn. Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
3 staps dimbare lampen zijn lampen die in 3 standen kunnen branden; 100%, 50% en 25%. Als je de lamp voor de eerste keer aanzet, dan brandt de lamp op 100%.Druk je het licht vervolgens uit en weer aan?Dan brandt de lamp op 50%.
Controleer steeds voor de aankoop of de lamp of armatuur dimbaar is. Dit staat vermeld op de verpakking. Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn.
Een ander voordeel is, wanneer verlichting wordt gedimd op basis van het fase afsnijdingsprincipe, dat de verlichting een dimbereik van 100% haalt. Dit in tegenstelling tot wanneer verlichting wordt gedimd op basis van het fase aansnijdingsprincipe waarbij het dimbereik wordt beperkt tot 40%.