Elk openbaar netwerk is een veiligheidsrisico. Je loopt het minste risico wanneer je buitenshuis geen openbare netwerken gebruikt. Maar soms moet het gewoon. Wanneer u buiten de EU bent bijvoorbeeld of als u een kleine (prepaid-)databundel hebt.
Wanneer u toegang krijgt tot internet met behulp van uw 4G-apparaat, verbruikt u mobiele gegevens via een mobiel netwerk. De gegevens die op een 4G -netwerk worden verzonden, zijn gecodeerd en veel veiliger dan een gratis openbare wifi -hotspot.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Https : protocol voor een veilige verbinding
Https is een protocol, waarbij de 's' staat voor secure. Als een website een https-verbinding gebruikt dan wordt alle data versleuteld die met die website wordt uitgewisseld. Een website met https-verbinding is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk van de browser.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
Draadloos internetten via een openbaar wifi-netwerk is niet veilig, ook niet als je inlogt met een wachtwoord. Op een openbaar wifi-netwerk kan een crimineel toegang krijgen tot je apparaat en achter persoonlijke en belangrijke gegevens komt, zoals je inloggegevens voor internetbankieren.
Om je wifinetwerk te beveiligen moet je inloggen op je modem of router. Onder 'wifi-instellingen' kun je de soort beveiliging kiezen die je wilt instellen. De veiligste optie is WPA2 of WPA3. Deze opties vragen om een wifi-wachtwoord.
Selecteer de knop Start en typ vervolgens instellingen.Selecteer Instellingen > netwerk & internet.De status van uw netwerkverbinding wordt bovenaan weergegeven. Met Windows 10 kunt u snel de status van uw netwerkverbinding controleren.
Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.
Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Stap 1. Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk.Stap 2.Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Ga naar het Configuratiescherm.Klik op Netwerkstatus.Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren.De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Zijn alle router(modems) met WPS onveilig? Nee. Hackers kunnen inbreken door in korte tijd automatisch duizenden wachtwoorden te proberen (brute force attack). Als een router om de zoveel pogingen een paar minuten op slot gaat, duurt het kraken maanden. Deze routers zijn dus - ook met WPS - veilig.
Via reclames hoor je eigenlijk altijd alleen maar dingen over gratis wifi signalen echter wifi internet is dus echt niet altijd gratis. Bedrijven bieden het voor hun werknemers natuurlijk wel gratis aan, restaurants doen dit ook vaak voor hun klanten. Hotels echter vragen vaak wel een bedrag voor draadloos internet.
Dit is het makkelijkst als je een tuinhuis of schuur hebt, waar ook een stopcontact is. Dan kun je namelijk gebruik maken van powerline wifi. Hiermee kun je via de elektriciteitsbedrading het internet van binnenshuis naar de schuur krijgen, zonder kabels te trekken.
Bankieren zonder internet
Wilt u echt niet via internet bankieren, dan kunt u nog terecht bij de bekende grootbanken. Deze banken hebben een kantorennetwerk, daar kunt u naartoe om betaal- en spaarrekeningen te openen en te beheren.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Elke WiFi router straalt de hele tijd straling uit. Als u hem 's nachts uitschakelt, schakelt u die energie uit. Als gevolg daarvan zal uw internetsnelheid verbeteren en zal er minder interferentie zijn met andere apparaten in uw huis of kantoor. Daarnaast geeft u hackers minder de kans om op uw netwerk in te breken.
Onderzoekers vinden opnieuw geen enkel bewijs. Belgische wetenschappers onderzochten of straling van onder meer wifi en mobiele telefoons echt klachten als hoofdpijn en slapeloosheid kunnen veroorzaken. Net als in eerdere studies konden ook zij geen enkel aantoonbaar verband vinden.
Wat is elektrohypersensitiviteit? Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten.