Het woord bonbon is aan het Frans ontleend, waar het de algemene benaming is voor snoepgoed. Het oorspronkelijke Franse woord is een verdubbeling van het bijvoeglijk naamwoord bon, dat "goed" – of in dit geval vooral "lekker" – betekent. Het woord raakte vanaf de 17e eeuw in gebruik binnen het Franse hof.
Leonidas heeft in 1910 de bonbons uitgevonden.
Wie Leonidas-pralines proeft, kan er maar niet genoeg van krijgen. De fijne chocolade valt in ieders smaak. De productie wordt opgedreven en de nv Confiserie Leonidas koopt de oude Crown-Baele fabriek in Anderlecht.
Het was namelijk de in de Verenigde Staten gevestigde Griekse banketbakker Leonidas Kestekides die zijn ambachtelijke producten introduceerde in Brussel tijdens de wereldtentoonstelling van 1910. De pralines van hoge kwaliteit vielen direct in de smaak.
Deze praline staat half tussen de marsepein, vanwege de witte suiker, en de praline, door de toevoeging van gedroogd fruit. Het kleine beetje extra bestaat uit de toevoeging van cacaoboter of chocolade. De ganache versie gebruikt gekookte room en chocolade, ingrediënten waar men soms likeur, thee of fruit aan toevoegt.
Het kleine broertje van de Manon Café. Het jasje van witte Leonidas-chocolade is gevuld met roombotercrème met koffie, op een fijn laagje van Leonidas-praliné. Kleiner, maar net zo heerlijk als de Manon Café!
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoelang kan ik Leonidas pralines bewaren? Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Jean Kesdekoglu-Kestekides zal het bedrijf leiden van 1970 tot 1985. Het merkt wordt internationaler en de pralines van Leonidas worden verkocht in België, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, bij Harrod's in Londen en zelfs in Athene.
Bij Leonidas gebruiken we voor onze creaties uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter. Zowel voor het buitenlaagje als voor de vullingen. Leonidas, dat is 100% kwaliteit en traditie. De kwaliteit van Leonidas zit dus in de pure cacaoboter, zonder ook maar een druppel palmolie.
Ongeveer 35 pralines, een leuke attentie om fijnproevers te verwennen.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
In Nederland ontstonden in het midden van de 17e eeuw de eerste koffie- en chocoladehuizen. Het is de Nederlander 'van Houten' die in 1820 een manier ontdekt om in een fabriek repen te maken. Hij ontwierp een pers waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade getrokken kon worden.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar. Melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Je kunt chocolade nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken vaak nog prima eten. De chocolade is dan niet bedorven, maar de kwaliteit wordt langzaam minder.
Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af. Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Ingrediënten en allergenen: Suiker, boter (melk), volle melkpoeder, melkroom, cacaoboter, hazelnoten, glucosestroop, cacaomassa, koffie, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma, conserveermiddel (kaliumsorbaat).