Taleggio DOP is een zachte kaas met een gewassen rode korst. Deze kaas is afkomstig uit het Taleggio dal in Bergamo, Lombardije (Italië). De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar.
de vormen worden ongeveer eens per zeven dagen met zout water gesponst om schimmelvorming te voorkomen . Taleggio PDO is vierkant, met een dunne, zachte korst; de korst heeft een natuurlijke roze kleur, met de karakteristieke aanwezigheid van grijze of licht saliegroene schimmel.
Als u schimmel in de kaaspasta zelf opmerkt , gooi deze dan onmiddellijk weg, want dit is een duidelijk teken van bederf. Smaakprofiel: Taleggio heeft een robuust en complex smaakprofiel.
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta's, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.
Je kunt het smelten in risotto of pasta, het in ovenschotels bakken of in plakjes snijden en op een pizza smelten.
Taleggio goed bewaren is essentieel om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. De kaas moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 40°F (4°C) . Om te voorkomen dat de kaas uitdroogt, wikkelt u de kaas in bakpapier of vetvrij papier voordat u deze in een luchtdichte verpakking doet.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Gewassen korstkazen zoals Taleggio, Époisses de Bourgogne en Winnimere, moeten heel snel gegeten worden. Je kunt ze ongeveer twee weken bewaren, maar de geur zal intenser worden en zelfs de beste verpakking zal niet voorkomen dat de geur zich door je koelkast verspreidt. Bewaar ze verpakt EN in een plastic bakje.
Zachte Italiaanse kaas
De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar.
De combinatie van zout, vochtigheid en lage zuurgraad creëerde een oranje/roze korst met scherpe aroma's. Genieten van een Stinky Cheese wordt vaak beschouwd als een verworven smaak.
Taleggio, net als elk bederfelijk voedsel, mag niet voor langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard . Kaas, inclusief Taleggio, is vatbaar voor bacteriegroei wanneer het wordt blootgesteld aan temperaturen tussen 40°F en 140°F (4°C en 60°C).
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om Taleggio in te vriezen.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
Fontina , een andere kaas die uit Italië komt, vertoont overeenkomsten met Taleggio-kaas. Beide hebben een halfzachte textuur en bieden een milde en nootachtige smaak.
Intense smaken worden bevorderd door het grondig wassen van de schil tijdens het rijpingsproces, wat resulteert in een sterk aroma en een rijke maar zachte smaak . Zachte tonen van fruit spelen in harmonie met een compositie van milde en boterachtige tonen, eindigend met een pittige nasmaak die op uw gehemelte blijft hangen.
Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker.
Bij jonge Taleggio is de korst bijna flinterdun: die kun je dan ook gewoon eten. Is de kaas al wat rijper, dan eet je 'm zonder de korst.
De beste opslagtruc om kaas vers te houden
Neem een schone papieren handdoek, doop deze in witte azijn om deze vochtig te maken (wring overtollige azijn uit) en wikkel de met azijn doordrenkte handdoek volledig om het blok kaas . Vervolgens kunt u het overbrengen in een hersluitbare zak (of luchtdichte container) en bewaren in de kaaslade van uw koelkast.
Naarmate het ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan. Deze schimmels zijn allemaal eetbaar en dragen bij aan het karakter van het hout.
Taleggio kaas combineert goed met verschillende wijnen, waaronder rode en witte . Meestal zul je merken dat eten en wijn uit dezelfde regio goed samengaan, dus Lambrusco is een ideale combinatie, maar Barolo, Soave en Chianti Riserva zijn ook geweldige keuzes.
Gewassen korst en vierkante kaas
Vierkante kazen moeten diagonaal vanaf de hoek worden gesneden. Een kaas als Saint Angel kan in die gelijkbenige driehoeken worden gelaten. Voor grotere kazen zoals taleggio, snijdt u opnieuw in een kruispatroon .