Bij het bakken komt de temperatuur van de pan tussen de 200 en 250 graden Celsius, maar het kan voorkomen dat de pan heter wordt, zeker als deze op de warmtebron blijft staan na gebruik (als je het gas vergeet uit te zetten), de pan zal dan ook verbranden en gaan stinken, vogels kunnen doodgaan aan de gassen die ...
De temperatuur van de olie mag maximaal 190 °C zijn en nooit onder de 160 °C. Wanneer de temperatuur te hoog is komen er giftige stoffen vrij, ook wel acrylamide en/of PAK's genoemd. Let op! Als de temperatuur boven de 225 °C komt, kan spontaan de vlam in de pan slaan!
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
Koken op gas vereist geen speciale pannen. Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort.
Een goede bodem
Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang.
Let op: pannen voor inductie zijn ook geschikt voor gas. Als je al op gas hebt gekookt met een inductiepan, raden we aan om een nieuwe pan te kopen. De bodem kan namelijk vervormd zijn.
Het kookpunt van water
Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk.
Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen. Wanneer de olie rond 't korreltje begint te 'bruisen', ben je good to go.
Doordat inductie kookplaten in zo'n korte tijd zo'n intensieve warmte creëren, ontwikkelden we ControlInduc® – een veiligheidssysteem dat de maximale temperatuur in de pan beperkt tot 250°C op inductie fornuizen. Zo kan de pan niet oververhitten en de ideale baktemperatuur niet overschrijden.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.
Het is belangrijk om andere pannen aan te schaffen wanneer u overstapt van koken op gas naar een keramische plaat. De vlam van het gasfornuis heeft de bodem van de pannen namelijk vervormt omdat de vlam niet overal een gelijke temperatuur heeft. Hierdoor zal de warmtegeleiding dus niet optimaal zijn.
bak je doorgaans op 220 tot 230 graden. Eventueel draai je de temperatuur wat terug als het brood te snel kleurt. Broden van een rijk deeg (zoete broden, brioches, broden met veel suiker etc.) bak je doorgaans op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden.
Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot zo'n 180°C gebruikt worden. In schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie ook toegepast. In geraffineerde vorm wordt de olie voor uiteenlopende industriële doeleinden gebruikt.
De beste manier om dit te bereiken, is om eerst de pan heet te laten worden voordat je de olie erin giet. Als je de olie namelijk samen met de pan opwarmt, loop je het risico dat de olie nog niet warm genoeg is en je kleffige aardappeltjes krijgt. Ook kan het eerder gaan aankoeken.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Let op kleine luchtbelletjes als het water begint te verhitten. Als je een redelijk nauwkeurig idee wilt hebben van de temperatuur van het water tijdens het opwarmen, let dan op de kleine belletjes die zich op de bodem van de pan vormen. Zeer kleine belletjes geven aan dat het water ongeveer 70 °C is.
Wie dat verrekent en daarbij een verwachte gemiddelde kilowattuurprijs van elektriciteit (volgens Milieu Centraal bij een volledig nieuw contract) van €0,54 aanhoudt, komt uit op ook 6 cent per keer dat je in 2022 water kookt met een waterkoker. Doe je dat iedere dag één keer, dan kost je dat op jaarbasis zo'n €22.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Beste manier van koken
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.