Voedingsmiddelen die goed zijn voor je lever Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool stimuleren de productie van ontgiftende enzymen in de lever. Knoflook bevat allicine en selenium, die helpen bij het reinigen van de lever.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Kruisbloemige groenten
Deze kruisbloemige groente — samen met bloemkool, spruitjes en mosterdgroenten — zijn goed voor je lever . Ze zijn een bron van vezels, die de gezondheid van de lever ondersteunen. Bovendien bevatten ze antioxidanten en fytochemicaliën die leverkanker kunnen helpen voorkomen.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Behandeling voor NAFLD begint meestal met gewichtsverlies . Dit kan worden bereikt door gezond te eten, portiegroottes te beperken en te bewegen. Gewicht verliezen kan andere gezondheidsproblemen die leiden tot NAFLD verbeteren. Normaal gesproken wordt aanbevolen om 10% van uw lichaamsgewicht of meer te verliezen.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, samen met kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes, ondersteunen de gezondheid van de lever .
Kies eiwitrijke tussendoortjes, zoals een milkshake, (vruchten)kwark, Skyr, eiwitrijke zuivelproducten of een handje nootjes of pinda's; Kies dagelijks een ruime portie vis, kip/kalkoen, vegetarische vleesvervangers, ei of peulvruchten. Neem per week niet meer dan 300 gram rood vlees (rund-, varkensvlees) en wild.
Vitamines B6, C en A zijn overvloedig aanwezig in bananen. Daarnaast bevat het veel resistent zetmeel, wat uitstekend is voor de gezondheid van de lever . Deze voedingsstoffen garanderen dat de lever goed functioneert.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
De beste manier om de schade ongedaan te maken, is door te verwijderen wat het veroorzaakt . Als u bijvoorbeeld een vette lever heeft door alcoholgebruik, is het belangrijk om te stoppen met drinken. Als het wordt veroorzaakt door uw dieet of overgewicht, is het belangrijk om gezond te eten en af te vallen.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Antioxidanten zijn beschermende verbindingen die de impact van een proces genaamd oxidatie verminderen en als gevolg daarvan kunnen helpen ons risico op chronische ziekten te verlagen. Een onderzoek naar het effect van het eten van 300 gram gekookte spruitjes per dag toonde een vermindering van maar liefst 28 procent in oxidatieve schade .
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Het is niet mogelijk om de beschadiging van de lever terug te draaien. Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben. De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn.
Appelazijn is een van de beste huismiddeltjes om een vette lever te behandelen. Dit ingrediënt heeft de potentie om de aanzienlijke hoeveelheid vet in uw levercellen op te lossen.
Na 6 weken is de lever meestal weer tot ongeveer 80% van de oorspronkelijke grootte gegroeid. Het duurt meestal wel zo'n 3- 6 maanden voordat u zich weer volledig hersteld voelt.