Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo'n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.
Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode, bij alle drie gaat het erom een deeg van water en bloem te voorzien van laagjes vetstof. Door het deeg verschillende keren uit te rollen en in lagen op te vouwen (toeren), ontstaat een uiterst fijne verdeling van vet- en deeglaagjes.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Onze oplossing: filodeeg!
Leg verschillende laagjes (3 à 5) op elkaar om het effect van bladerdeeg te benaderen. In sommige recepten wordt tussen de laagjes filodeeg ook olie of gesmolten boter geborsteld, om het deeg mooi bruin te laten kleuren.
Het grootste verschil met bladerdeeg is dat filodeeg niet uit die vele laagjes bestaat. Filodeeg is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant. Een laagjes effect kan je wel zelf creëren: besmeer wat vellen filodeeg met een dun laagje (olijf)olie en leg ze op elkaar.
Kun je bladerdeeg door filodeeg vervangen en andersom? Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Belangrijk verschil met korstdeeg is dat bladerdeeg wordt getoerd (vouwen en uitrollen), waardoor er veel laagjes deeg met daarin kleine botervlokjes ontstaan. Wat blader- en korstdeeg gemeen hebben is dat je de boter zo koud mogelijk moet verwerken.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Leg ze op een vel bakpapier op het ovenrooster, bestrijk met de melk (daar gaan ze mooi van glanzen) en bak ze een half uurtje in de oven. Happy holidays!
Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Leg ieder vel bladerdeeg op zijn eigen bord en zet de borden op het aanrecht in je keuken. Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Ook al lijken ze op elkaar, toch zit er verschil tussen deze twee ingrediënten. In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.
Lidl biedt naast de Filodeeg 400g een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Filodeeg 400g, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Filodeeg 260 gram, aanbieding 2 & aanbieding 3.
Ook in de balkanlanden wordt filodeeg veel gebruikt. De naam 'filo'deeg is phonetisch gezien afgeleid uit het Grieks, waar het woord φύλλο (phyllo) 'blad' betekent. Het deeg is namelijk zo dun als een blad van de boom. Je koopt het in flinterdunne vellen die gestapeld zijn in een verpakking.
Er zitten 276 kilocalorieën in 1 plakje (45 gram) bladerdeeg. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bladerdeeg'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid plantaardige olie. Heel soms wordt er een ei aan toegevoegd. Het resulterend deeg wordt zeer dun uitgerold terwijl het continu bestrooid wordt met meel om kleven te voorkomen. Filodeeg is veel dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Antwoord: Warm ze 5 minuten op in een voorverwarmde oven van 225°C.