Wat te doen tegen grasaren? Vermijd velden en wegranden waar deze vervelende grassoort groeit en controleer en bevoel regelmatig de vacht en het vel van je dier om problemen te voorkomen. Vergeet daarbij niet de huid tussen de tenen na te kijken.
Symptomen die wijzen op grasaren
In het oor: je hond schudt vaak met z'n kop, houdt z'n kop scheef of krabt aan z'n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn. Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z'n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit.
De grasaar prikt in de neus waardoor uw hond diep snuift om de grasaar weg te krijgen. Helaas kruipt de grasaar door het snuiven alleen nog maar meer de neus in en hecht zicht vast in de neus. Grasaren kruipen niet alleen in neusgaten, maar ook in oren, ogen of ze blijven tussen de pootjes zitten van uw hond.
In de zomermaanden, van juni tot augustus bloeien over het algemeen de grasaren. Ze staan overal maar vooral in de berm, vaak op de uitlaatgebieden van de honden en op grasvelden. Het is een vervelend onkruid die tegenwoordig ook steeds meer in de woonwijken tussen de stoeptegels groeit.
Grasaar in de neus van je hond
Met als gevolg irritatie en pijn bij je hond, een dierenarts kan een grasaar uit de neus van je hond verwijderen. Mocht je hond een grasaar opsnuiven gedurende een wandeling dan zal deze plotseling beginnen te niezen.
Een grasaar kan bij onze huisdieren problemen geven. Zo kunnen de grasaren in het oor terecht komen, of in het oog en de neus. Ook kunnen ze door de dierenhuid dringen vooral tussen de tenen en aan hoofd en hals. Gevolg is dan vaak een vervelende ontsteking, fistels of een abces.
De kosten voor het stellen van de diagnose varieren sterk. In sommige gevallig is de grasaar namelijk makkelijk te vinden. Echter is het soms ook heel lastig en is een operatie nodig om deze kruiper op te sporen. De kosten varieren grofweg tussen 60-750 euro.
Gezicht wrijven
Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig.
Wanneer je hond of kat (!) gras heeft gegeten en erna klachten vertoont van erg speekselen, hoesten, continue kokhalzen, moeilijk slikken of minder eten, meld dit dan altijd aan je dierenarts zodat de mond goed geïnspecteerd wordt.
De grasaar groeit in het gras, in bermen en tussen de stoeptegels. Het plantje komt vooral voor op 'voedselrijke' plekken langs wegen en op muren. In de droge perioden groeit het plantje door en worden de vervelende aren gevormd waar weerhaakjes aan zitten.
Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die je vooral ziet staan langs stoep- en wegranden. Dat zijn precies de plekken waar onze dieren veel lopen en snuffelen. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond er langs of doorheen loopt, of er tegenaan plast.
Grasaren worden ook wel kruipers genoemd en zijn een grassoort met scherpe zaden. De harde pluim aan het uiteinde van de lange grasspriet heeft vervelende weerhaken. Het meest gaan deze kruipers in oren zitten, daarna vinden we ze ook heel vaak tussen de tenen van de hond.
Een verkoudheid bij je hond vaststellen en behandelen
En dat kan van een paar dagen tot een paar weken duren. Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft: Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond.
De aren zien eruit als lange borsteltjes, met veel schuin omhoogstaande stekels. Tijdens de winter zijn grasaren vaak niet gevaarlijk, maar tijdens de lente en zomer drogen ze uit, en blijven ze makkelijk aan hondenvachten hangen.
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Indien er ook duidelijk een bacteriële ontsteking aanwezig is, is het naast het gebruik van de shampoo verstandig om de hond gedurende minimaal drie tot zes weken antibiotica toe te dienen. Eventueel is het ook mogelijk om de tussenteenhuid tweemaal daags in te zalven met een ontstekingsremmende zalf.
Niet alleen mensen kunnen grieperig worden, ook honden kunnen het onder de leden hebben. De gemiddelde temperatuur van mensen is zo'n 36 tot 37 °C. Een temperatuur van 37,5 tot 38 °C geldt als verhoging, en bij een nog hogere temperatuur heb je koorts. Bij honden ligt de gemiddelde temperatuur veel hoger.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Een hotspot is een lokale huidontsteking die door de hond zelf wordt veroorzaakt. Hotspots kunnen in een paar uur ontstaan en bijten vaak agressief om zich heen. De hond veroorzaakt een hotspot door overmatige vachtverzorging in de vorm van likken, krabben of bijten. Dit wordt meestal veroorzaakt door jeuk.
Grasaren die zich achter het derde ooglid hebben vastgezet, kunnen bij een heel aantal honden onder lokale verdoving verwijderd worden. Bij grasaren die tussen de tenen zitten of heel diep onderhuids, kan het nodig zijn om deze chirurgisch te verwijderen.
Een grasaar is op zichzelf niet gevaarlijk. Wel kan het voor irritatie zorgen en wanneer hij niet tijdig wordt verwijderd kunnen er ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld een oorontsteking. Als er grasaar blijft zitten in de oren kan het bij ernstige gevallen vast blijven zitten achter het trommelvlies.
Grasaren zijn niets anders dan de zaden van wild gras. Eerst zijn grasaren groen maar zodra ze uitdrogen krijgen ze de bekende gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Deze zaden blijven achter op de grond of in het hoge gras.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.